Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beruházások tavalyi negyedik negyedéves adatait, valamint az ipari termelői árak idén januári alakulását közli a KSH hétfőn. Tavaly decemberben 1,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest. A belföldi értékesítési árak 2,8, míg az exportértékesítési árak 0,5 százalékkal mérséklődtek. 2015 egészét tekintve a belföldi értékesítés árai átlagosan 3,1 százalékkal alacsonyabbak, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal magasabbak voltak, összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek a 2014 éviekhez hasonlítva. A feldolgozóipar termelői árai decemberben 1,0 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2014 végén, a belföldi árak 2,3, az exportárak 0,5 százalékkal csökkentek.

Tavaly a harmadik negyedévben 3,4 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, amikor 13,6 százalékos növekedést regisztrált a statisztika. Az előző negyedévhez hasonlítva 0,9 százalékkal volt kisebb a beruházások volumene. A tavalyi első három negyedévben a beruházási teljesítmény 0,3 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Éves összevetésben az első negyedévben 3,9 százalékkal csökkent, a másodikban pedig 5,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene. Az építési beruházások 2,4, a gép- és berendezésberuházások 4,4 százalékkal maradtak el az előző év harmadik negyedévétől.

Csütörtökön jelenik meg a kiskereskedelmi forgalom januári alakulásáról szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom tavaly decemberi, illetve a teljes tavalyi évre vonatkozó második becslését közli a KSH.

A kiskerforgalom a decemberi 5,0 százalékos emelkedést beleszámítva 5,5 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest és 5,6 százalékkal a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A naptárhatástól megtisztítva decemberben 4,5 százalékos volt a forgalom növekedése. A tavalyi év egészét tekintve az élelmiszerek értékesítése 3,4, a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 7,6 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az üzemanyag-fogyasztás 7,1 százalékkal haladta meg a 2014-es mennyiséget.

Decemberben az éves átlaggal megegyező, 3,4 százalékos növekedést mutatott az élelmiszer-fogyasztás. Az üzemanyagok kereslete az egy évvel korábbi magas bázishoz képest az egész évben legszerényebb mértékben, 3,7 százalékkal nőtt. A nem élelmiszer jellegű termékek forgalma 6,4 százalékkal haladta meg a 2014 decemberit, ezen belül azonban a bútorok és műszaki cikkek eladása csak 1,1 százalékkal nőtt, a textil- és lábbeli-értékesítés viszont 10,3 százalékkal. Az internetes és a csomagküldő áruházak ugyanakkor 16,0 százalékkal növelték eladásaikat 2014 decemberéhez hasonlítva.

A február 8-án kiadott első becslés szerint a külkereskedelmi forgalom aktívuma tavaly 8,098 milliárd euróra nőtt, és 1,824 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit. A kivitel euróban számolt értéke 7,4 százalékkal nőtt és 90,721 milliárd eurót tett ki, az import 5,6 százalékos emelkedéssel 82,624 milliárd euró volt a múlt év egészében. Egyedül decemberben 398 millió euróval nőtt az exporttöbblet az egy évvel korábbihoz képest és 643 millió eurót tett ki, annak köszönhetően, hogy az export 7,3, az import pedig csak 1,0 százalékkal volt nagyobb a 2014 december havinál.