Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A végén csattan az ostor, a parlament még csak ezután fogadja el az adócsökkentéseket, de ez a legfontosabb a munkaadók számára - mondta László Csaba, a KPMG partnere az adótanácsadót cég szokásos éves konferenciáján. Kedden fogadta el a parlament a második 2017-es adócsomagot, ám a minimálbér tárgyalások miatt egy harmadik csomag is a képviselők elé kerül napokon belül.

A kormány a következő napokban  terjeszti a parlament elé a társasági adó 9 százalékra csökkentését, illetve a szocho (szociális hozzájárulási adó, munkaadói tb-járulék) 5 százalékpontos mérséklését. Hosszabb távon továbbra is napirenden tartható a személyi jövedelemadó csökkentése - mondta  felszólalásában Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. .

Lényegesen csökkenhet az adóék

Évek óta cél a adóelvonás csökkentése, de ez igazán az idei harmadik adócsomaggal fog igazán megvalósulni. A régión belül a magyar adócentralizáció szintje magas. A következő négy évben 3-4 százalékpontos csökkentés szeretne elérni a kormány - ezzel belesimul a magyar átlag a régió átlagába, így nőhet a magyar vállalkozások versenyképessége.

Magyarországon kifejezetten magas az adóék, hisz a jövedelem 48,2 százaléka kerül az államhoz, ez a járulékcsökkentés után hat év múlva már 41,9 százalékra csökken. Jelentősen átalakul januártól a kisvállalkozói adó (kiva) és a kis adózok tételes adója (kata), amely a kkvszektorban hozz jelentős könnyítéseket.

Magyarországon mintegy 23-24 százalékot teszi ki a szürke- és feketegazdaság súlya. Ezért a NAV erre a területre koncentrál. Az online kasszák és a ekáer bevezetése a kereskedelemben és fuvarozásban jelentős fehéredést hozott - ezen a területen még óriási potenciál van az adózott jövedelmek növelésére a következő években is.

Ennek része a megújuló NAV: továbbra is megmarad kemény fellépés a szürke és feketegazdaságban mozgókkal szemben, ám a fehér zónában a jövőben már ezzel az arccal nem fognak találkozni. A cél a cégek támogatása, a NAV nem büntet, hanem kérdez vagy épp önrevíziót javasol - ígérte az helyettes államtitkár a konferencián megjelent cégek képviselőinek.

Atombomba avagy gumiszabály

Egy újabb gumiszabály került a társasági adó 2017-es szövegébe, amit Beer Gábor, a KPMG adóosztályának vezetője visszafogottan csak atombombának nevezett. Az új szöveg kimondja, hogy amennyiben gazdasági ügylet fő célja az adóelőny kihasználása, úgy a felmerült költségek, ráfordítások, továbbá adóelőny nem érvényesíthető. A jelenlegi szövegben a "csak" szócska szerepelt, vagyis elég volt egy mondvacsinált indokot kiizzadni magyarázatként az adóhatóság felé. A fő cél egy tipikus gumiszabály, hisz hogy mi számít fő célnak, nem lett definiálva.

Néhány helyen csökken a áfa

2017 júliusától minden 100 ezer forintnál nagyobb számláról online jelentést kell küldeni az adóhatóság számára - mondta Farkas Zoltán a KPMG adóigazgatója. A részletszabályokkal még adós az NGM, ezt követően jelenhetnek meg a végrehajtási rendeletek. Január elsejétől csökken néhány szolgáltatás áfája - ilyen például az internetszolgáltatás adója, ami 18 százalékra csökken, 2018 január elsejétől pedig 5 százalékra.

Az átmeneti szabályok még itt sem jelentek meg, ám főszabályként akkor indulhat a kisebb áfával a számlázás, amint a teljes előfizetési időszak már az új évre esik. Ugyancsak januártól csökken az éttermi szolgáltatások díja, előbb 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra, ugyanakkor belép a 4 százalékos "turizmusfejlesztési hozzájárulás".