A republikánusok szombaton elfogadott törvényjavaslatának értelmében meghosszabbítanák a kormány kiadásainak engedélyezését az év végéig, amennyiben egy évre felfüggesztenék az első Obama-adniszitráció idején hatályba állami egészségügyi törvény (Obamacare) végrehajtását.

Megszavazták az egészségügyi berendezésekre kivetetendő adó eltörlését is, amely tíz év alatt 29 milliárd dollár bevételt biztosítana a költségvetésnek az Obamacare miatt keletkező kiadások finanszírozására. Végül döntöttek arról, hogy a kormányzati kiadások befagyasztása ellenére a hadsereg hivatásos katonái tovább kapnák bérüket. A tervezet szerintük kompromisszum a múlt héten elfogadott korábbi képviselőházi törvényjavaslathoz képest, amely még meghatározatlan időre állította volna le az Obamacare végrehajtását.

Harry Reid már a szavazás előtt, a javaslat tartalmának ismeretében jelezte, hogy a szenátus, amelynek demokrata többsége 51 százalékos többséggel szavazhat a képviselőházi törvénytervezetről, vissza fogja utasítani azt. Barack Obama elnök korábban világossá tette, hogy nem mond le az Obamacare-ről. A tét az, hogy a 2012-2013-as adóév vége, azaz ma éjfél után folytathatja-e a kormány a költségvetési kiadások folyósítását.

Ha nincs egyezség, akkor több százezer közalkalmazottat kényszerszabadságra kell küldeni. A nemzeti parkok és a múzeumok nem nyitnak ki, az influenzával és más betegségekkel kapcsolatos monitorozást felfüggesztik. A posta és a légi közlekedés irányítása ugyanakkor működésben marad. Utoljára 1995-ben és 1996-ban, Clinton-elnök idején történt hasonló részleges leállás.

A szenátus várhatóan hétfő délután visszadobja a törvényt a képviselőháznak, amely néhány látszólagos módosítás után újra visszaköltheti tervezetét a felsőháznak. Így a kongresszus kifuthat a kormány működését biztosító szabály elfogadására rendelkezésre álló időből. Elképzelhető, hogy egy héttel meghosszabbítják a kiadások engedélyezését, hogy időt nyerjenek. Eközben október közepére kimerül az államadósság növelésének plafonja, amelyet szintén a kongresszus és az elnök együttes döntésével lehet megemelni. Szakértők és üzletemberek szerint, ha ez utóbbiban nem lesz megállapodás, az komoly gondokat okozhat az amerikai gazdaságnak.