A múlt hét végén a központi költségvetés (vagyis nem a teljes állam-) adóssága 24 683,8 milliárd forint volt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint. Két héttel korábban minden rekordot megdöntve 24 996 milliárd forintra nőtt az adósság, ami a GDP 83,7 százalékának felelt meg.

Az elmúlt két hétben így összesen 264,6 milliárd forintos csökkenés tapasztalható, ami nem meglepő annak fényében, hogy július utolsó napjaiban kifutott a 2009-es 5 éves 1 milliárd eurós (315 milliárd forintos) kötvény - amit visszafizetett az állam. Az ÁKK közlése szerint az adósságmutató így a múlt héten a GDP 82,4 százalékára csökkent.


Az ÁKK szintén két héttel ezelőtt jelentette be, hogy az önkormányzatoktól idén átvállalt 403,6 milliárd forintnyi devizahitel mintegy egynegyedének, 107 milliárd forintnak az előtörlesztését megkezdte - e két lépés fényében már nem is olyan meglepő a 264 milliárd forintos adósságcsökkenés.



Az ÁKK csak a központi költségvetés adósságának alakulását közli heti rendszerességgel, a teljes államadósság adatokról az MNB csak negyedévente közöl friss adatokat. A második negyedéves adósság adatokat a jegybank a jövő hétfőn publikálja a nemzetgazdasági számlák részeként.