Százmilliókat nyerhettek Giró-Szász Andrásék a belvárosi ingatlanüzleten, az V. kerületi önkormányzat ugyanis az értékesítés előtt 25 százalékkal levitte az eladási árat az ingatlanválságra hivatkozta - írta a Blikk. A Belvárosi önkormányzat szerint a napilap az ingatlanpiaci válság előtti értéket vetnek össze a válság kirobbanása utáni forgalmi értékekkel. 2008 és 2009 fordulóján a magyar ingatlanpiac összeomlott, az árak több mint egyharmaddal, átlagosan 30-40 százalékkal csökkentek.

Az önkormányzat ingatlanok értékesítése előtt mindig aktualizált értékbecslést készít, ez nyilvánvalóan tükrözi az aktuális piaci értékeket. A 2008. január-februári nyilvántartási értékeket nem lehet összevetni a 2009. végi helyzettel, hiszen ott az árak már 30 százalékkal alacsonyabbak voltak. Ez így történt a Dorottya utca esetében is, ahol az ingatlan nyilvántartási értékét nem az értékesítés előtt, hanem a válság kirobbanása után már lejjebb kellett vinnünk.

Az önkormányzat nem rögtön próbálkozott üres ingatlanjainak eladásával. Először fejlesztésre tett kísérletet, ezért apportálta az ingatlanokat egy ingatlanfejlesztő cégbe. Az ingatlanok felújításához nem kaptott elegendő hitelt, ezért először befektetők bevonásával próbálkoztak. A cég 50 százalékának értékesítésére írtak ki pályázatot úgy, hogy az önkormányzat megtartotta volna a tulajdon felét.

A pályázat sikertelen volt, az üresen álló ingatlanok további veszteséget termeltek, ezután nemzetközi, nyílt, többfordulós pályázatot írtak ki ki az ingatlancsomag egészére. A pályázat az egymilliárdot meghaladó érték miatt az Európai Unió országaiban bejegyzett cégek számára is nyitott volt, hiszen Magyarország ekkor már az Európai Unió tagja volt, és ezt a jogszabályok kötelezővé tették.

A pályázatra a luxemburgi bejegyzésű Praefinium tette a legjobb ajánlatot. A közlemény megjegyzi, hogy indokolatlan a luxemburgi bejegyzést offshore-nak minősíteni, hiszen Luxemburg az Európai Unió tagja.