A parlament gazdasági bizottsága sem a letelepedési kötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozásoktól, sem az Államadósság-kezelő Központtól nem kért kimutatást az elmúlt három évben az előbbiek működéséről - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap azt kérdezte, hogy a cégek hány kötvényt adtak el és milyen állampolgárságú külföldi ügyfeleik voltak.

Ellenzéki parlamenti képviselők március végén kísérletet tettek arra, hogy albizottságot  hozzanak létre a kötvényüzlet kivizsgálására, de a fideszes többség távolmaradása miatt ez nem jött össze. A kormánypárt szerint az albizottság felállítása nevetséges kezdeményezés.

Jelenleg hat vállalat értékesíti ezeket az államkötvényeket, amelyeket egy kivétellel offshore helyszíneken jegyeztek be. A letelepedési államkötvények vásárlói 300 ezer eurós (93 millió forint) befektetés esetén állampolgárságot kapnak, ami szabad mozgást biztosít nekik a schengeni övezeten belül.

A cégek az elmúlt években összesen 80-90 milliárd forint bevételre tehettek szert a nagyvonalú közvetítői díjakból és az állampapírok kamatából. Ugyanis ez esetben az állampapírok kamata nem a befektetőt, hanem a közvetítő céget illeti. Ez a kamat mindenképpen közpénz - emlékeztet a Magyar Nemzet.