Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A KSH legújabb adatai szerint az év első hat hónapjában látványosan megcsappant a brit turisták érdeklődése Magyarország iránt. A Nagy-Britanniából érkező vendégek az egy évvel korábbihoz képest 31 százalékkal kevesebb - 215,5 ezer - vendégéjszakát töltöttek a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, miközben a teljes vendégforgalom csak 11 százalékkal apadt.

Az elsősorban külföldiekre szakosodó rendezvényszervező irodáktól arra próbáltunk választ találni, mi állhat az érdeklődés lanyhulásának hátterében. Mint kiderült, a visszaesés nem is olyan egyértelmű; a legénybúcsúnak álcázott budapesti tivornyázás továbbra is kedvelt időtöltés a britek - s nem csak a britek - körében.

Az elsősorban olasz, spanyol és francia vendégekkel foglalkozó Budapestfun Produkciós- és Programiroda rendezvényszervezője, Koltai Tamás szerint ugyan kevesebben jöttek Magyarországra az idei első félév során, mint tavaly, ám a visszaesés korántsem nevezhető tragikusnak. A főként a színvonalasabb panziókban megszálló újlatin turisták java része három napos hosszú hétvégére érkezik az országba, utazásukat és szállásukat maguk intézik, az egy éjszakán át tartó legénybúcsú programjáról azonban az iroda gondoskodik. A kilencvenes évek vége óta privát partykat szervező cég "alapcsomagja" éttermi vacsorát, limuzint, táncos showműsort és hajnalig tartó kocsmalátogatást takar, mindezt 150 euróért.

Szintén visszaeséről számolt be, egyúttal sokkal borúsabb képet festett a rendezvényszervező piac helyzetéről az Adrenalinbomb képviselője, aki szerint a brit és német látogatók száma mintegy 50 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától, ám ennél is kedvezőtlenebb fejlemény, hogy a hazai céges rendezvények száma jelentősen megcsappant.

Egy neve elhallgatását kérő nagyobb piaci szereplő azonban elégedetten nyugtázta: soha nem zártak ilyen jó félévet, mint az előző, ebben pedig nem csak a forintgyengülés, de az elvérző kisebb szereplőktől átpártoló vendégkör is szerepet játszhatott. A 80 százalékban brit vendégekre szakosodott cég sikerében szerepet játszhat az is, hogy a külföldi szereplőkhöz hasonlóan már a reptéren "kézen fogják" a vendégeket. A kétéjszakás panziós szállást, budapesti kocsmalátogatást és striptíz-műsort 85 euróért kínálják a cégnél, de a hétvégi programot - természetesen felár ellenében - színesítheti limuzintúra, fürdőlátogatás, Trabant- illetve tankvezetés, de akár céllövészet is. A cég ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: leggyakrabban a 140 eurós csomagot igénylik a Budapestre látogatók, s mivel áraikat fontban, illetve euróban szabják meg, a tavaszi forintgyengülésen is jól kerestek. A társaság honlapjának tanúsága szerint a szervezők egy pillanatra sem tévesztik szem elől a legénybúcsúk legfontosabb kellékét, a táncoslányokat, hiszen a legdrágább épp a "Lányok, lányok, lányok" fantázianévvel ellátott program, amely az alapprogramba foglaltak mellett - minden esetben sztriptízzel egybekötött - hajózást és limuzintúrát is tartalmaz.

A legénybúcsújúkat valamely közép-kelet-európai nagyvárosba szervező brit és ír turistákra szakosodott, brit székhelyű Stag Republic képviselője, Paul Kamondy a magyarországi kollégái által felvázottól némiképp eltérő képpel szolgált. A rendezvényszervező szerint sokat ártott a britek utazókedvének a H1N1-influenza hirtelen elterjedése, ugyanis - elmondása szerint - a brit kormány tehetetlenségét látva az emberek nemcsak az országból, de gyakran saját otthonaikból sem mozdulnak ki. A Stag Republichez is kevesebb érdeklődő tért be tavaly október óta, a legnagyobb visszaesés pedig idén késő tavasszal, kora nyáron volt. Az utazni vágyókat a válság miatt mérsékeltebb árszabásra kényszerülő szállodák és szolgáltatók akcióival próbálják döntésre bírni. Kamondy hozzátette: látványosan megnőtt a legolcsóbb, 115 eurós csomagot választó vendégek köre, s nem is remélhető, hogy a jövő év előtt javulás tapasztalható a jelenlegi trendben. Addig is be kell érnünk kevesebb részeg angol turistával a budapesti utcákon.