Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román miniszterelnök szerint Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről "rendszeres bírálatoknak" van kitéve. Victor Ponta a Romania hírtelevíziónak adott hétfő esti interjúban reagált azokra a kijelentésekre, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a Romania Libera napilapban hétfőn közölt interjúban.

A magyar diplomata egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről.

A nagykövet kijelentései miatt hétfőn bekérették a román külügyminisztériumhoz Nagy Károly Zoltánt, Magyarország bukaresti nagykövetségének az első beosztottját, aki a szabadságát töltő Zákonyi Botondot helyettesíti.

Tegnap viszont a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kérette hivatalába Victor Micula román nagykövetet, magyarázatot kérve Victor Ponta hétfői kijelentéseire. Mint Magyar Levente az InfoRádiónak elküldött közleményben jelzi: ezen vádak azt mutatják, hogy a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elítélése okoz.

Orbán Viktor miniszterelnök július végén Tusnádfürdőn beszélt a 2012 óta megromlott román - magyar kapcsolatokról.

A román miniszterelnök az interneten közzétett kedd délutáni bejegyzésben kommentált. Victor Ponta szerint a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait. Hozzátette, hogy a román külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak.