Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A kormány a 2010. évi költségvetésben is biztosítja a költségvetési hozzájárulást az innovációs alaphoz a gazdaság szereplőivel 2003-ban megkötött egyezségben vállaltak alapján - erősítette meg Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A kormányzat 2010-ben 20 milliárd forintot fizet be az alapba. (Mindezt éppúgy csütörtökön hozták nyilvánosságra, mint az OECD lesújtó értékelését.)

A miniszter utalt arra, hogy az elmúlt években az 50-60 milliárd forintos innovációs alapban a költségvetési befizetés folyamatosan növekedett, mivel a konstrukció a gazdasági szereplők előző két évi befizetéseihez igazodik. Magyarország kutatás-fejlesztés-innovációra éves szinten 250-280 milliárd forintot költ, amely számos alapból tevődik össze, köztük csak az egyik az innovációs alap. Ennél jóval nagyobb összeg áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztés-innovációra az európai uniós forrásokból - idézi a minisztert az MTI-Eco. Az innovációs alap 2009-2010. évi pályázati programjaiban többek között a kutatás-fejlesztési infrastruktúrát, a tudásközpontokat, nemzeti technológiai programot, a regionális innovációt, a nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködést támogatja. Varga István kitért arra, hogy az utóbbi években folyamatosan növekszik a vállalatok részvétele a kutatás-fejlesztés finanszírozásában, mára közelíti az 1:1 arányt. A vállalkozások 2009-2010-ben 350 milliárd forintra pályázhatnak ezen a területen.

Korábbi sajtóértesülések arról számoltak be, hogy a 2010. évi költségvetés tervezete innovációra a jogszabály szerint esedékes 25 milliárd forintos állami támogatás helyett nulla forintot javasol. A szakmai szervezetek akkor úgy nyilatkoztak, hogy a kormány az innovációs alap megalapítása óta sosem teljesítette maradéktalanul befizetési kötelezettségét, illetve a kormány évek óta összesen 55 milliárd forintot zárolt, és várhatóan az idén sem fizeti ki a szerződések szerint időarányosan járó támogatásokat. Varga István elmondta: az elmúlt években az innovációs alapot is érintették a zárolások, de ez idővel "visszacsordogál" majd. Az alap által felvállalt kötelezettséget minden esetben teljesítették, a zárolt összeg felhasználásáról pedig folyamatosan egyeztet az érintettekkel.

Az OECD magyarul éppen ma kiadott országtanulmánya szerint az innovációs tevékenység általános szintje alacsony Magyarországon, de még ennél is gyengébb a kutatás-fejlesztésen alapuló innováció.