Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány év alatt nem lehet 30-40 évnyi problémát megoldani, rendbe tenni az egészségügyben - vette védelmébe a tárcavezető a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét. Szerinte a kormány érdekében el kell mondania, hogy tettek lépéseket a helyzet javítására. Példaként hozta, hogy az állam átvállalta a kórházak adósságát, valamint azt, hogy hét év alatt 500 milliárd forintot fordítottak vidéki kórházak felújítására vagy fejlesztésére - uniós támogatásból.

A miniszter úgy látja, a problémát, az egészségügyről kialakult képet az torzítja, hogy a budapesti egészségügyi ellátórendszer 3 millió embert szolgál ki, akik rosszabb szolgáltatást kapnak, mint a vidékiek. Ezért is tartja fontosnak, hogy a kormány 700 milliárd forintból fejlesztené a fővárosi kórházakat, valamint új szuperkórházakat építene.

A négy létesítmény közül azonban a - sokat kritizált - dél-budai ellátócentrum létesítése még nem kezdődhet el. A területet ugyan kiválasztották már, ahogy a tervezőket is, de a telket még nem szerezte meg az állam. A tervek nélkül pedig idén már nem lesz építkezés. Ugyanakkor az év végéig a tervek szerint 40 milliárd forintból fejleszthetik a Honvéd Kórházat és a dél-pesti központot.

A kormány emellett azt is tervezi, hogy a Semmelweis Egyetemet a világ legjobb egészségügyi oktatói intézményei között tartsák számon.

A miniszter a Maccabi Játékok elszállt költségeit, valamint a sportlétesítményekre jutó milliárdokat is megvédte. Álláspontja szerint a magyar ellátórendszer összeomolhat, ha a gyerekeket nem bírják rá a sportolásra, márpedig egy NB II-es csapatnak épített stadion is segíti a sport népszerűsítését.