A rezsicsökkentés 2015-ben év végéig további 240 milliárd forint megtakarítást fog hozni a családoknak. Összegzése szerint a földgáz árát összesen 25 százalékkal, a villamos energia árát 24,5 százalékkal, a távhőét 22,6 százalékkal csökkentették három ütemben. Jelenleg az uniós tagállamok között a magyar lakosság fizeti a második legalacsonyabb árat a villamos energiáért és a földgázért - emelte ki Fónagy János.

"A rezsicsökkentés sikeres volt, tanúsítja a magyar reformok, a magyar megoldások sikerét, megalapozottságát" - fogalmazott. Szavai szerint az árak csökkentése következtében a családoknál maradt 334 milliárd forint javította a fogyasztást, és alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a reformok, a gazdasági eredmények a fogyasztásban és az emberek mindennapjaiban is láthatóak.

A rezsicsökkentés egyéb eredményei közé sorolta, hogy a közszolgáltatók 30 napon túli kintlévőségei jelentős mértékben, 45 százalékkal csökkentek. A hátralékos fogyasztók száma 930 ezerre csökkent a korábbi másfél millióról. Egy év alatt 2014 májustól idén májusig újabb 12 milliárddal javult a kintlévőségi egyenleg - ismertette.

Emlékeztetett: 2010 tavaszán-nyarán Magyarországot Görögországgal és néhány más mediterrán országgal együtt említették, az ország eladósodott volt, magas volt az infláció, a munkanélküliség rekordokat döntött, az ország megítélése minden tekintetben mélyponton volt. A kormány tisztában volt azzal, hogy a magyar családok mindennapi nehézségekkel küzdenek, a lakosság Európában az egyik legtöbbet fizette a rezsiért, amin változtatni kellett. A családok jövedelmük negyedét - a szegényebbek felét - költötték ezekre a költségekre. Az akkori kormány egyetlen lépést talált: a rezsiköltségek befagyasztását. 2011-ben jelentős intézkedések történtek, tovább korlátozták az áremelkedések lehetőségét, akkor már több tízezer forinttal csökkent a családok rezsije - idézte fel. Az igazán átfogó megoldás 2012 decemberében született, akkor előbb a villamos energia, a gáz, és a távhő, majd később a víz- és csatornadíjakat, hulladékszállítás díját csökkentették több lépcsőben emlékeztetett az államtitkár.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Bizottság Magyarország mellett több más tagállamban is vizsgálatot indított a díjképzés ügyében. Magyarország vizsgálja ezt a megkeresést, az eljárás lezárásáig nem tesz újabb lépéseket a csökkentés ügyében. Az ipari rezsicsökkentéssel ugyancsak megvárják az Európai Bizottság álláspontját.

A kéményseprést központosítani tervezik és általános állami szolgáltatássá minősítik majd - válaszolta egy kérdésre. A kormány tervei szerint az országban 4-5 nagyobb állami társaság fog működni, 10-12 milliárd forintos üzletágról van szó.