Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lakatos Mónika és Hoffmann Lilla elemzése szerint május 23-án egy gyors mozgású csapadékrendszer özönvízszerű esőzést okozott Budapest több pontján. Az automata mérések kezdete óta ennél egyszer mértek többet, 2015. augusztus 17-én, akkor 83,3 milliméternyi eső hullott egy óra alatt.

Az eső 16.10-kor kezdődött, és az első tíz percben már 16 milliméternyi esett. A heves zivatart jégeső is kísérte. A második tíz percben is több mint 14 milliméternyi eső hullott. Az esőzés 17 óra után csillapodott, majd újra esni kezdett, és végül 55,2 milliméternyi csapadék hullott aznap.

Az elemzés szerint a csapadék éves összege a múlt század elejétől 6 százalékos csökkenést mutat, de az utóbbi években a szélsőségesség jellemző. A napi intenzitás, vagy más néven átlagos csapadékosság (a lehullott csapadékösszeg és a csapadékos napok számának hányadosa) leginkább nyáron nőtt, országosan körülbelül 1 milliméterrel. Ez arra utal, hogy a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporokkal, zivatarokkal éri el a felszínt. A utóbbi évtizedekben a változások az ország északi régióiban jellemzően növekvőek, de a Dél-Dunántúlon és kisebb kiterjedésben az Északi-középhegységben vannak csökkenést mutató területek is.

Olvassa el milyen időjárás várható szerdán.