A jegybank alelnöke ezt az MNB és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) keddi budapesti rendezvényén mondta. A konferencia fő témája a nemteljesítő hitelek kezelése és arányuk leépítése a banki eszközökön belül.

Balog kiemelte: a projekthiteleket és az ingatlanokat piaci áron vásárolja majd meg a jegybanki eszközkezelő, a tevékenységének beindításakor az MNB megfogadja majd a nemzetközi szervezetek javaslatait.

M. Nagy Piroska, az EBRD vezető közgazdásza bevezető előadásában elmondta: a nem teljesítő banki hitelek az egész kelet-közép-európai régióban nagy gondot jelentenek, számos országban ezek 20 százalék körüli arányt érnek el a bankrendszer eszközei között.

M. Nagy Piroska kiemelte: az Európai Központi Bank és az európai bankfelügyelet (EBA) különböző ellenőrzései jelentős összegű nemteljesítő hitelt derítettek fel a bankoknál. Romániában az utóbbi időben nagymértékben megnőtt a követelés-eladás mértéke, aminek következtében a nemteljesítő hitelek aránya jelentősen csökkent.

Magyarország is elkezdte azokat az intézkedéseket, amelyek a nemteljesítő hitelállomány leépítését eredményezik. A jelzáloghitelek forintosításával vélhetően sikerült megelőzni a nemteljesítő hitelek arányának további, nagyarányú emelkedését Magyarországon.

Balog rámutatott: továbbra is magas a nemteljesítő hitelek aránya a hazai bankrendszerben, ami negatívan hat a hitelkínálatra, elsősorban a projekthitelezésben magas az úgynevezett npl-ráta.

Elmondta: 2014 elején kezdődött el az EBRD-vel való együttműködés, amelynek keretében egy tanulmány készült a nemteljesítő hitelek kérdésköréről. Az MNB ezt követően társaságot állított fel a vállalati hitelek portfóliójának megtisztítására, amely nem egy "rossz bank", hanem egy új típusú eszközkezelő. A jegybanki alelnök elmondta: az MNB piaci áron veszi majd meg az eszközöket a bankoktól, figyelembe veszi a nemzetközi intézmények javaslatait, és kész arra is, hogy ezeknek megfelelően alakítsa ki az eszközkezelő (a MARK Zrt.) későbbi működési feltételeit. (A Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy Brüsszellel voltak vitái a magyar kormánynak a MARK feladatairól és hatásköréről. Az MNB mostani bejelentése alapján úgy tűnik a kormány Büsszelhez és a nemzetközi intézmények kifogásait korrigálja - a szerk.)