Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mi lehet adómentes?

Mind a saját munkavállalóknak, mint az üzleti partnereknek megoldható adómentesen az ajándékozás, ha a cég él az Szja-törvény 1. mellékletének 8.28 pontjában biztosított lehetőséggel.

Eszerint ugyanis adómentes a legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, kulturális szolgáltatás igénybevételére - muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére - szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj. A sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet pedig értékhatár nélkül adómentes.

Az adóköteles ajándék

Az üzleti partnereknek adott ajándék 1,19-szeres értéke után 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni - mivel úgynevezett egyes meghatározott juttatásként adózik. Ez összesen 49, 98 százalékos adótehernek felel meg.

Nem árt tudni, a törvény szerint mi az üzleti ajándék: ez a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék. A törvény szövege talán némileg félreérthető, ezért érdemes egyértelműsíteni: a kapcsolatnak kell összefüggnie a juttató tevékenységével, s nem az ajándéknak. Az ajándék tehát lehet bármi, erre nézve a törvény nem tartalmaz megkötést - írta az ado.hu portál.

Ajándék a munkavállalóknak

Hasonló az adóhelyzet a munkavállalóknál, pusztán egy árnyalattal bonyolultabb. A munkavállalók ajándékozásánál ugyanis létezik a csekély értékű ajándék. Csekély értékű ajándék az Szja-törvény meghatározása szerint a minimálbér 10 százalékát (idén tehát 11,1 ezer forint) meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás. Ezt legfeljebb évi három alkalommal lehet adni, s ez a juttatás is egyes meghatározott juttatásként adózik.

Ennél nagyobb értékű ajándék is adható a dolgozónak, ugyanekkora adóteher mellett. Figyelni kell a munkáltatónak azonban arra, hogy - akárcsak a cafeteriaelemeknél - minden munkavállalónak azonos feltételekkel és módon juttassa az ajándékot. A juttatásra jogosultak körét a belső szabályzat nem egyénileg, hanem a munkakör, a beosztás, a munkaviszonyban eltöltött idő, az életkor vagy más - munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő - közös ismérv alapján határozza meg - igazít el az Szja-törvény.

Ajándék a teljesítmény függvényében

Ha a jutalmat a cég a munkateljesítményhez kötné, akkor a legbölcsebben akkor jár el, ha a dolgozók karácsonyi jutalmukat pénzben kapják meg hozzácsapva a fizetésükhöz - ekkor viszont meg kell fizetni utána az összes munkabérnél szokásos adót és járulékot.

Végezetül érdemes a karácsonyi parti adóvonzatáról is szólni: a törvény szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül a reprezentáció, így az adó alapja tehát a rendezvény költsége, s a már sokat említett 49,98 százalékos adóteherrel lehet számolni.Ha a cég nem maga szervezi a partit, s a rendezvényszervező cég egytételes számlát ad, s nem mellékel listát sem a felmerült költségekről, akkor az szja- és az ehokötelezettség a rendezvényszervező céget terheli - foglalja össze az ado.hu szakportál.