Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy meglepetések nincsenek az adótörvényben első látásra, a változásokat az Index szedte össze.  A halhús áfája 27-ről 18 százalékra csökken, az internet és az éttermi szolgáltatások áfája pedig 18-ról 5 százalékra. A tavalyi adócsomag arról is rendelkezett, hogy az éttermi szolgáltatások áfája tovább csökkenjen idén, így az is lemegy 18-ról 5 százalékra (persze csak ha nem elvitelre kérjük az ételt).

Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezmények érintettjeinek köre. 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt, miközben most csak a 8 ezer hektolitert vagy annál kevesebbet előállító sörfőzdék tehetnek így.

Megint jól járnak a kétgyerekesek

Idén is emelkedik a kétgyermekeseknél a családi adókedvezmény mértéke, a jelenlegi 15 ezer forint helyett maximum havi 17 500 forint lehet náluk a gyermekenként az adó- és járulékkedvezmény. Az egygyermekesek és három- vagy többgyermekesek kedvezménye viszont nem változik.

Katások, kivások könnyítései

A kisvállalkozók adója (kiva) 16 százalékos kulcsa 2017-ben 14 százalékra csökkent, 2018-ban pedig már csak 13 százalék lesz. A kata szabályait a diákoknak kedvezően módosítják, 2018-tól feleannyi közterhet (havi 25 ezer forintot) fizet majd az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik, mivel érintett diákok főállásúnak nem minősülő kisadózónak számítanak majd. Az intézkedésektől kata és a kiva népszerűségének növekedését várja a kormány.

Lakásbérlőknek és lakáskiadóknak kedvezmény

A csomag alapján 2018-tól tovább nő a munkáltató által adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke. A foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett 60 százaléka, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40 százaléka, az utána jövő év alatt pedig 15 helyett 20 százalék lehet a támogatás.

Ezzel párhuzamosan változnak a hosszú- és a rövidtávú lakáskiadás szabályai is, adminisztrációcsökkentéssel és pénzmegtakarítással is jár az új adócsomag. 2018-tól a jelenlegi egy ingatlan helyett már háromig választható a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, a tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként évi 38 400 forint.

Így nyernek a bankok

A labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda vagy a jégkorong támogatásával 18,3-19,3 milliárd forintot spórolhatnak jövő évi bankadójukból a hitelintézetek, így az idei 66,5 milliárd forintról 50,4 milliárdra csökkenhet a bankadó összege - írja a Portfolio. Elvileg nem a nagyon nyereséges, hanem a kevés társasági adót fizető bankok lehetnek a lépés nyertesei. A bankok a jövőre a fizetendő különadó összegét csökkenthetik - akár az adó 50 százalékáig - a kedvezményezett célra nyújtott támogatás összegével - olvasható a törvénytervezetben.