• Megerősítették: Ausztria és Németország beengedi a Magyarországról elindult menekülteket
  • MÁV: újraindult a nemzetközi forgalom a Keleti pályaudvarnál
  • 10 kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
  • Kormányszóvivő: nem indul több busz a Keleti pályaudvarról
  • Felfüggesztik a fővárosi ideiglenes szociális blokk kialakítását

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt hagyta el gyalog a Keleti pályaudvartól, és a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak közel 1200-an. Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé. A többiek pedig busszal indultak el éjjel azt követően, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. A bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elrendelte az operatív törzs összehívását.

Ausztria és Németország tényleg beengedi a migránsokat

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak. Georg Streiter német helyettes kormányszóvivő megerősítette Werner Faymann osztrák kancellár szombat hajnali bejelentését. Az ARD német országos közszolgálati televízió beszámolója szerint Streiter elmondta, hogy a döntést több megbeszélés után hozták meg. A Spiegel Online hírportál azt írta, hogy a döntést Angela Merkel német kancellárnak Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Werner Faymann osztrák kancellárral folytatott megbeszélései előzték meg.

Ultrák randalírozása

Az első migránsokkal teli busz az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától indult el az osztrák határ felé. Mindeközben a Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar-román labdarugó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta.

Az osztrákok tapsolva fogadták a migránsokat

Innen több, a migránsokkal teli busz nem sokkal fél 2 után indult el az osztrák határ felé. Az első busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar-osztrák határra. Az MTI tudósítója látta, ahogy a migránsok sorban szállnak le a járműről. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket "Welcome" feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.

Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozókat is elindultak, és hajnali 3 óra körül már mindenkit elvittek. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta: sok mindent hátrahagytak, nagy volt a felfordulás.

Hasonló módon hagyták el a Keleti pályaudvart is az ott tartózkodók. A Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik. Az M1 képei szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta: legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Mint kiemelte: nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.

Kétszáz migráns gyalog indult Bécs felé Vámosszabadiból

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból - közölte az M1 szombat reggel. Tájékoztatásuk alapján a migránsok reggel 9 órakor már Győrben jártak. Az M1 úgy tudja, a Vámosszabadiban található nyílt befogadó állomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat.

A Keleti ismét megtelt

A csatorna korábban arról számolt be, hogy hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal.

4500 migránst szállítottak el

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón bejelentette: mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal. Kontrát Károly ismertette: az operatív törzs pénteki döntését végrehajtották, az akció eredményesen és sikeresen lezárult: mind az M1-es autópályán vonuló illegális bevándorlókat, mind az 1-es vasútvonalat elfoglalókat, valamint a Keleti pályaudvaron várakozókat elszállították az osztrák határhoz

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig arról számolt be, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik azt, hogy korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is. Azt mondta, a Keleti pályaudvarnál mintegy 150 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg.

Giró-Szász hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a nemzetközi szerződéseknek megfelelően jár el, az operatív törzs péntek esti döntését az alapozta meg, hogy olyan helyzet állt elő, ami a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette. A magyar kormány továbbra is a schengeni kódex és dublini rendelet alapján jár el a bevándorlókkal kapcsolatban - tette hozzá.

Magyarország a schengeni határt megvédi!

Kontrát Károly emlékeztetett: a parlament pénteken elfogadta a tömeges illegális bevándorlással összefüggő, 10 törvény módosításából álló törvénycsomagot. Hangsúlyozta: Magyarország a schengeni határt megvédi, a hármas intézkedéscsomaggal biztosítják a fizikai határvédelmet, az ideiglenes határzár ki fog épülni, megteremtik a jogi védelmet, illetve az élőerős védelmet is a határvadász bevetési egységekkel.

Az államtitkár köszönetet mondott a rendőrségnek, a Volán társaságoknak, a Budapesti Közlekedési Központnak, a karitatív szervezeketnek, valamint az együttműködő osztrák hatóságoknak, akik segítettek az akcióban. Giró-Szász az MTI kérdésére megerősítette, hogy a Vámosszabadi befogadóállomásról illegális bevándorlók indultak el az osztrák határ irányába. Hangsúlyozta: Vámosszabadi nyílt befogadóállomás, amelyben már regisztrált menekültek vannak, akik szabadon mozoghatnak.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője ismertette: szombatig 164 926 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, ez a szám pénteken 2181 volt. Szombaton reggel 8 óráig 416 emberrel szemben intézkedtek. Idén péntek éjfélig 913 embercsempésszel szemben intézkedtek, szombat reggel nyolc óráig további hattal szemben. Az éjszaka folyamán a rendőrség 104 buszt állított ki. A rendőrség továbbra sem alkalmaz erőszakot - tette hozzá.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese elmondta: idén eddig 152 362 menedékjogi kérelmet regisztráltak, pénteken több mint 1700-at. A befogadóintézményekben jelenleg 3882-en tartózkodnak.

A burgenlandi rendőrség 800-3000 menekültet vár

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére. Az érkezők ételt és italt kapnak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesülnek.
Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre.

Werner Fasching tartományi szóvivő helyettes tájékoztatása szerint nincsenek biztos információik arról, hogy hány busz, és pontosan hány migráns várható, azonban a rendőrség gondoskodik arról, hogy az érkezők ételt és italt kapjanak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesüljenek.

"Ezek után fogjuk megkérdezni őket, hogy akarnak-e beadni menekültkérelmet Ausztriában" - mondta Fasching. Hozzátette: amennyiben igen, úgy felvesszük az adatokat, azonban ha nem, akkor Bécsbe visszük őket tovább.

Az osztrák rendőrség feltételezései szerint a menekültek Nickelsdorfba (Miklóshalma) érkeznek, azonban arról nincsenek információik, hogy a menekültek gyalog mennek-e tovább. A hatóság jelenleg vizsgálja, hogy az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különvonatot rendelkezésükre tud-e bocsátani.

Miklóshalma környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre. A vöröskereszt nemcsak burgenlandi hanem bécsi és alsó-ausztriai segítőkkel is dolgozik jelenleg. A Der Standard című osztrák lap online felületének beszámolója szerint az osztrák-magyar határon a segélyszervezetnek már csaknem száz önkéntese áll készenlétben.

Faymann osztrák kancellár arról számolt be, hogy Angela Merkel német kancellárral megegyeztek abban, hogy nem lezárják, hanem megnyitják a határokat. Ez egy szükséghelyzet - nyilatkozta az Ö3 közszolgálati rádióadónak.

A németek is felkészültek

Több ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezhet szombaton Németországba a határőrizetért is felelős német szövetségi rendőrség szerint. Ivo Priebke, a szövetségi rendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, nem tudják pontosan, hogy hány ember várható Magyarországról, mert "eltérő jelentéseket" kaptak a "menedékkérők mozgásáról". Az viszont biztosnak tűnik, hogy több ezren érkezhetnek meg szombaton busszal és vonattal a bajor-osztrák határra, ezért "minden mozgósítható erőt és tartalékot oda irányítottak.

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság tájékoztatása szerint a bajor tartományi fővárosba, Münchenbe várhatóan 12 és 13 óra között megérkezik egy különvonat, amely 500 Magyarországról indult menedékkérőt szállít. A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják.

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor - közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Tájékoztatása alapján a vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról.
A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.

A győri fővonalon hajnalban megindult a belföldi vonatforgalom

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal mindkét vágányán megindult a belföldi vonatforgalom szombat hajnalban - közölte a Mávinform - azután, hogy pénteken négy óra előtt rendőrségi intézkedés miatt Bicske és Szárliget között szünetelt a vonatforgalom mintegy háromnegyed órán át, így a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon jelentős késések alakultak ki. Majd rendőrségi intézkedés miatt péntek késő estétől átmenetileg mindkét vágányon leállt a forgalom Tatabánya és Szárliget között, ezért vonatpótló buszok szállították az utasokat, és tovább növekedtek a késések a fővonalon. Szombaton a reggeli órákban már kezd helyreállni a menetrend szerinti közlekedés a győri fővonalon, de esetenként előfordulhatnak 5-15 perc körüli késések.

Tíz kilométeres torlódás alakult ki az M1-en

Tíz kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombaton délelőtt - közölte a rendőrség a honlapján. A rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek. A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át és lépjenek Szlovákiába. A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál és válasszák a 85-ös, majd a 84-ös számú főutat.

Kovács: egyszeri intézkedés volt

Közben Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon az MTI-nek azt nyilatkozta: nem indul több, a bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról. Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra.

Nem lesz egyelőre szociális blokk

A Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka bejelentette: a főváros felfüggeszti a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását. Azok után született meg a döntés, hogy a bevándorlók elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját. Közleményükben azt írták: a főváros hatvan autóbuszt biztosított a bevándorlók szállításához.

Korábban a fővárosban a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat a bevándorlók számára. A legtöbben a Keleti pályaudvaron voltak. A fővárosi vezetés a hatóságokkal és az önkéntesekkel folytatott konzultáció során úgy döntött, hogy egy új helyszínen alakítanak ki egy úgynevezett ideiglenes szociális blokkot a migránsok elszállásolására. Ennek helyszínét a Verseny utcában egy egykori piac helyén jelölték ki.