Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentősen bővült az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) feladatköre és nem csupán az induló Paks 2 beruházási miatt, de a hivatalhoz került, minden sugárzó anyagot használó berendezés felügyelete is - amely főként az orvosi diagnosztikában használt eszköz felügyeletét jelenti. Csak ez törvényi változás mintegy 4000 új ügyfelet jelent. Bővültek az OAH építésügyi felügyeletei, már nem csak a Paks-2, hanem minden más az atomenergiával összefüggő építési beruházás a hivatal feladata lett - mondta évindító sajtótájékoztatóján Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Komoly létszámfejlesztésen esett át a hivatal a paksi bővítés engedélyezés kapcsán csak tavaly 80 új szakembert vettek fel, ezen munkatársak képzése gőzerővel folyik. Jelenleg kétéves utóképzést kapnak a már szakirányú végzettséggel rendelkező szakembereket.

Az OAH tavaly 826 helyszíni ellenőrzést végzett, ezek elsődleges célja a balesetek, rendellenességek megelőzése - mondta Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes. Az ellenőrzések egy részében nemzetközi szervezetek is részt vettek. A tavalyi ellenőrzések nem találtak olyan hibát, amely azonnali beavatkozást igényelt volna, az OAH által ellenőrzött intézmények a szabályoknak megfelelően működtek. Tavaly egyetlen olyan esemény nem történt magyar intézményekben amely a legkisebb minősítést is elérte volna a nemzetközi skálán.

Már Paks-2-re figyelnek

A legnagyobb projekt értelemszerűen már tavaly is az MVM Paks II. Atomerűmű Fejlesztő Zrt. építési előkészítésével kapcsolatos vizsgálatok engedélyezések adják. Az idei feladatok egyike lesz a telephely- engedélyezés a két új blokk területén, de a hivatal feladata lesz a felvonulási épületek engedélyezése - különös figyelemmel, hogy az előkészítő munkálatok ne veszélyeztessék a már működő négy paksi blokk működését. Idén folytatódik a paksi kiégett kazetták átmeneti tárolójának bővítése - a hivatal már kiadta a építési engedélyt.

A fukusimai atomerőművi baleset tapasztalatai alapjáén az elmúlt években stressz-testet hajtottak végre az európai erőművekben, így Pakson is. A felmérés során nem merült fel Paks kapcsán olyan adat, amely tervezési hibát tárt volna fel, ugyanakkor számos beruházás mellett döntöttek, amelynek célja az erőmű biztonsági tartalékainak növelése. Ez ügyben 46 határozat született, a kiegészítő fejlesztéseket 2018-ig be kell fejezni.

Az elhatározott 46 intézkedésből 24-et már tavaly lezárták. A Paksi 1-es és Paks 2-es blokk üzemidejének meghosszabbítása, annak engedélyezése 2032-ig, illetve 2034-ig megtörtént. A projekt folytatódik a harmadik blokk üzemidejének meghosszabbítása - a kérelem már megérkezett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-től - mondta Hullán Szabolcs. A 3-s blokk működési engedélye idén jár le - a szükséges beruházások már évek óta folynak, de az atomerőműnek praktikusan még idén meg kell szereznie üzemidő-hosszabbítási engedélyt - ellenkező estben kapacitások negyede 2017-től kiesne az energiatermelésből

Mekkora védelem kell a Paksi atomerőműnek?

Tavaly lezajlott a nukleáris létesítmények informatikai támadásokkal szemben fenyegetettségének felmérése - amely új módszertant is igényelt. Az idén Paks-2 tervezési alapfenyegetettségének meghatározása lesz - ezen eljárás alapján döntik el, hogy milyen fizikai védettséget kell adni majd az új blokkoknak - mondta Vincze Árpád főosztályvezető. Száz százalékos biztonság nincs, ezért az OAH mind idén mind tavaly nukleáris-baleset elhárítási gyakorlatokat tart, illetve folyamatos a felkészülés ilyen balesetek elhárításra.