Magyarországi szénbányászatba fogna az ausztrál ECSI; a társaság közlése szerint a Mutual Wide-dal kötendő formális megállapodás alapján folyamatban van a hét kutatási engedélyt birtokló magyar Synclean Resources kft. részvényeire vonatkozó opció megszerzése a Synclean Energy-től, a társaság anyacégétől. Az ausztrál vállalat szerint valamivel több mint 8 millió dolláros tranzakcióról lehet szó.

Amennyiben a társaság az opció gyakorlása mellett dönt, és megszerzi az engedélyeket, kizárólagos jogot szerezne a 300 méter alatt húzódó szénrétegek vizsgálatára és feltárására az adott területeken, az úgynevezett UCG (underground coal gasification) technológia alkalmazásával. Ezzel rövid időn belül a második olyan energiacég lenne a szintén ausztrál Wildhorse Energy magyarországi leányvállalata után, amely fantáziát lát ezen nem hagyományos technológia magyarországi alkalmazásában.

Közel a piacokhoz

A 2011-es pénzügyi évet mintegy kétmillió dolláros veszteséggel záró, az ausztrál értéktőzsdén jegyzett ECSI által megszerzendő engedélyek összességében 738 négyzetkilométernyi magyarországi területre vonatkoznak, amelyeken a társaság szerint gazdag hagyományai vannak a szénbányászatnak, fejlett (közlekedési és energetikai) infrastruktúrával, jó köz- és vasúti megközelíthetőséggel. A szóban forgó engedélyek Magyarország két régiójára vonatkoznak, Veszprém megyében négy; további másik három pedig Baranya megye, a Mecsek területén érvényesek. A cég kiemeli, a területek a potenciális piacokhoz is közel esnek. A lehetséges találatok nagyságával kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok. Sikeres kutatások, illetve egyebek mellett a banki megvalósíthatósági tanulmány elkészítése után az ECSI termelési engedélyért folyamodhat a hatóságokhoz.

Mi az UCG?

A Magyarországon található szén viszonylag alacsony fűtőértékű, magas hamu és kéntartalommal - ez azonban az UCG kitermelés szempontjából nem jelent problémát. Az UCG egy helyben történő eljárás, ami a szenet gázzá alakítja át. Az itthon eddig nem alkalmazott technológia lényege, hogy a külszínről mélyített fúrásokkal először felderítik a szénvagyon elhelyezkedését, nagyságát, majd ugyancsak mélyfúrásokon keresztül forró gőzt és oxigént juttatnak a mélybe a szén hevítésére, meggyújtására. Az így keletkező fűtőanyag, a légnemű széngáz a fúrólyukakon, csővezetéken keresztül jön a felszínre. A terméket kombinált ciklusú gázturbinás erőművekben lehet eltüzelni, a hagyományos szénerőművekét meghaladó hatékonysággal - ráadásul az UCG kitermelés költségei nem magasabbak érdemben a hagyományos bányászatánél.

Az ECSI szerint fontos szempont, hogy a magyarországi olaj- és hagyományos gázkitermelés elmarad a kereslettől. A cég szerint az ország jelentős széntartalékkal rendelkezik, de hagyományos technológiával ez nem elérhető. Magyarország nagyban függ az Oroszországból, illetve Ukrajnából érkező gázimporttól is - teszik hozzá, ami megnövelte a hazai források szerepét. Az európai és helyi gáz és villamos energia infrastruktúra jól fejlett, és a termelők szabadon hozzáférhetnek a piachoz - fogalmaz az ausztrál cég, amely szerint fontos szempont tovább, az európai gázárak jelenlegi magas szintje.

A Synclean Energy, illetve a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal részéről megkeresésünkre későbbi tájékoztatást ígértek az ügyben.

Stratégiai cél

A kormány által júliusban elfogadott nemzeti energiastratégia egyik legfontosabb célja az energiafüggőség csökkentése, amelynek eszköze lehet egyebek mellett a hazai, nem konvencionális gáz- és olajmezők művelésbe vonása. Mindazonáltal a kormány, illetve a szaktárca állásfoglalása szerint a hazai szén- és lignitvagyon a magyar energetikai stratégia krízistartaléka, egy nem tolerálható földgáz-árrobbanás vagy rendszerzavar esetére. Ezzel együtt jelenleg is több hazai területen folyik szénbányászat, illetve annak előkészítése.

Amint arról a Napi Gazdaság beszámolt, a nyár elejétől több mint nyolcévi előkészítést követően ismét bányásznak feketeszenet a Mecsekben, a Calamites Kft. mintegy húszezer tonnás éves kitermelést tervez. A tervek szerint 2014-ben kezdheti meg újra az Ózdhoz közeli Farkaslyuk település határában lévő Gyürky tárnában a szén kitermelését az Ózdi Szénbányák Zrt. A kormány tavasz őszi döntésével lehetővé tette a Vértesi Erőmű Zrt. által működtetett Márkushegyi Bányaüzem (és az ott kitermelt szén bázisán villamos energiát és hőt termelő Oroszlányi Erőmű) fenntartását és üzemeltetését is 2014 végéig - igaz, ehhez továbba is minden áramfogyasztó hozzájárul a szénfillérnek nevezett, a villanyszámlával fizetett támogatás révén.