Múlt pénteken a költségvetés bruttó adóssága 24 631,9 milliárd forint volt, ami a GDP 80,9 százalékát tette ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. Így egy hét alatt 85 milliárd forinttal csökkent a költségvetési adósság, míg január elsejéhez mérten 2 633,3 milliárd forinttal emelkedett. Az ÁKK a költségvetés adósságának alakulásáról hetente közöl adatokat - ez az adat lefedi a teljes államadósság bő kilenctizedét. A teljes államadósságot az MNB méri, ám a jegybank csak negyedévente közöl adatokat.

A legfrissebb MNB-adat szerint június végén az államadósság a GDP 85,1 százalékán állt - ekkor a költségvetés adóssága 82,6 százalék volt, vagyis a költségvetésen kívül tartozás a GDP 2,5 százaléka, mintegy 800 milliárd forint volt. A stabilitási törvény és a alaptörvény szerint is december/december alapon csökkenteni kell az államadósságot, ami a GDP 77,3 százaléka volt tavaly, vagyis ide kellene eljutni a mostani becsült 83 százalékos szintről - ami 1800 milliárd forint.

Novemberben 2 milliárd eurónyi hitelt törleszt a kormány az Európai Bizottságnak, ami mai árakon számolva bő 600 milliárd forint - ez a GDP 1,9 százalékával csökkenti az adósságmutatót. Az ÁKK forintkibocsátási terve szerint az év hátralévő részében nettó 200 milliárd forintos kötvénykibocsátásra készülnek a forintpiacon. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a héten úgy nyilatkozott, hogy kellően erős forint esetén a GDP 80 százaléka alá lehet csökkenteni az államadósságot - ám ez még messze esik az áhított 77,3 százalékos céltól.

Az ÁKK korábbi jelzése szerint megkezdték az elmúlt években az önkormányzatoktól átvett 1200 milliárd forintra rúgó adósság előtörlesztését, ez az állomány az idén akár 100-200 milliárd forinttal is csökkenhet. Az ÁKK ugyanakkor várhatóan nem ússza meg az MNB-nél tartott betét mesterséges leépítését - tavaly is csak ezzel sikerült az adósságmutató lenyomni - feltehetőleg erre a könyvelési trükkre az idén is ráfanyalodik az adósságkezelő.