2012. január elsejével több mint 4 százalékkal drágul a távhő, a földgáz és - egyes szolgáltatóknál - a villamos energia. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint "a fogyasztók zavartalan ellátása az indokolt költségek növekedése és az áfakulcs változása nyomán szükségessé vált árrendezésekkel biztosítható a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásban, valamint a távhőszolgáltatásban a jövő évben".

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árak szolgáltatónként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek. Az áfaemelés hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben - országos átlagban 2,7 százalékkal - emelkednek.

A földgáz esetében az egyes díjak - az indokolt költségek változásával összhangban - 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az áfaemelés hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

A távhőszolgáltatás - 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott - árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

Az NFM hangsúlyozza, hogy árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét.