A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Egyetlen dolog látszik biztosnak: az unió saját előírásait bizonyosan senki nem írja felül, így a 100 ezer euró alatti betétek esetében a jövőben is teljes, 100 százalékos biztonsággal lehet számolni. Miután a betétbiztosítási rendszerek számlánként és bankonként tartják nyilván a követeléseket, ezért a komolyabb betéteket őrzők (és a bankbetétekben továbbra is bízók) számára a vagyon több bank közötti allokálása lehet megoldás.

Ha egy ügyfél több hitelintézetnél köt le 100 ezer eurónak megfelelő összeget, bizonyos lehet abban, hogy a betétje a továbbiakban is biztonságban van. Ez egyébiránt a jelen helyzetben is tanácsos, hiszen az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme jelenleg is eddig terjed ki. A 100 ezer eurós összegbe ugyanakkor a bankkal szemben fennálló összes követelés beleszámít, azaz a folyószámlára befizetett tőkeösszeg, a lekötött betét, a devizabetét, vásárolt banki papír, biztosított kötvény stb. és azok esedékes kamatai is. Vagyis az nem jelent megoldást, ha egy ügyfélnek ugyanannál a hitelintézetnél van többféle számlája, lekötött betétje.

Alternatíva természetesen az állampapír-vásárlás is − hiszen ott az állam vállal felelősséget a visszafizetésre −, más kérdés, hogy ha bárhol a betétek megadóztatása kerülne napirendre, az állampapírok visszafizetésének korlátozása sem számítana unortodox megoldásnak.