Banai Péter Benő kiemelte: a kormány jövőre is szigorú, fegyelmezett államháztartási politika mellett kötelezte el magát, kiszámítható gazdaságpolitikát és kiszámítható költségvetési politikát akar folytatni. A jövő évi költségvetés az adócsökkentés és a munkahelyteremtés büdzséje, a jövő évre tervezett 2 százalékos államháztartási hiány, illetve a várt 2,5 százalékos GDP-bővülés is fegyelmezett államháztartási politikát vetít előre - mondta az államtitkár. Kiemelte: a foglalkoztatás tovább bővül, 2015-ben 7 százalék körüli, 2016-ban 6 százalék körüli szintre mérséklődik a munkanélküliségi ráta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az szja-kulcs 1 százalékpontos, 16 százalékról 15 százalékra mérséklése 120 milliárd forintot hagy a dolgozóknál, emellett jelentős összeget, együttesen mintegy 25 milliárd forint megtakarítást jelent a fogyasztóknak az, hogy a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. Elmondta: a bankadó mérséklésétől is azt várja a kormány, hogy bővül a hitelezés, és a vállalkozások által indított beruházások a munkahelyek számának bővülését eredményezik majd.

Szólt arról is, hogy 2016-ban a nyugdíjak és egyes jövedelempótló támogatások értéke az infláció mértékével, vagyis 1,6 százalékkal fog nőni. Kérdésre válaszolva jelezte: ha ennél nagyobb lesz az infláció, akkor természetesen annak mértékével emelik a nyugellátásokat.

Kifejtette, hogy 2016-ban is megőrzik, sőt kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciót, a jövőben már a mezőgazdaságban dolgozók is részt vehetnek benne, ennek kedvezményeit eddig már több mint 800 ezer ember után vették igénybe. Megjegyezte: az is kedvező, hogy a 2014-2020-ban a Magyarországra áramló uniós források döntő részét gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani az ország.

Banai Péter Benő kérdésre válaszolva kifejtette: nagyon jelentős a kereslet a magyar állampapírok iránt, minden lejáratra többszörös túljegyzést regisztrálnak rendszeresen az aukciókon, ezért a devizakötvény-kibocsátás csak egy lehetőség az állam részéről jövőre, amellyel "a kormány vagy él, vagy nem él". Jövőre a kormány értékelni fogja az akkori helyzetet, és ez alapján dönt majd az optimális megoldásról. Jelenleg a devizaadósság aránya az államadósságon belül mintegy 35 százalék - fűzte hozzá Banai Péter Benő.