A svájci jegybank (SNB) csütörtöki lépésének nincs meghatározó hatása a deviza-jelzáloghitelezéssel érintett kereskedelmi bankokra, mivel a pénzintézetek 9 milliárd euró deviza vásárlásával lefedezték árfolyam kitettségüket - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára csütörtökön az MTI megkeresésére. Kovács Levente kiemelte: a bankok a 9 milliárd euró devizát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014 őszén kiírt devizaértékesítési tendereken vették meg.

A bankszövetség főtitkára rámutatott: "indokolt és helyes döntés volt az árfolyamkockázat kivezetése a lakossági jelzáloghitelezés területéről, melyben a kereskedelmi bankszektor szorosan együttműködik a jegybankkal és a kormánnyal.

Kovács Levente hozzáfűzte: a jelzálogkölcsönnel rendelkező lakossági ügyfelek számára biztonságot hoznak a januártól rögzített forint árfolyammal számolt törlesztőrészletek és a tavaszi forintosítás. (A főtitkár a többi frankhitelesről - akik most hirtelen elég rossz helyzetben találták magukat - nem szólt. A szerk.)

Az SNB csütörtök délelőtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más devizákkal szemben. (A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid időre a történelmi csúcsnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama a bejelentést követően, kora délután jelentős kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint körül stabilizálódott).