"Miután az Alkotmánybíróság márciusi döntése egyértelműen lehetővé teszi a törvényalkotó számára, hogy ezeknek a szerződéseknek a tartalmába beavatkozzon, úgy gondolom, hogy itt is van feladatunk, s nem hiszem, hogy helyes lenne, ha a jelenlegi árfolyamon történne a jövőben a törlesztés" - hangsúlyozta a politikus, megerősítve, hogy törvénnyel írják át a szerződéseket.

"Erre alkotmányos felhatalmazásunk van. Rendkívül ritka esetben teszi lehetővé a Polgári Törvénykönyv, hogy a törvényhozó korábban létrejött szerződések tartalmába beavatkozzon, de itt valamennyi olyan speciális feltétel fennáll - előre nem látható változás volt, tömeges társadalmi méretű károkat okozott, egyértelműen az egyik félre nézve vált terhessé a szerződés -, amelyeket az Alkotmánybíróság és egyébként a Kúria is korábbi gyakorlatát tekintve megkíván" - mutatott rá a törvényalkotási bizottság vezetője.

Gulyás Gergely szerint mindenképpen érvényesülnie kell annak az elvnek, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek. Ugyanakkor a kormánypárti politikus úgy látja, hogy a svájci frankban eladósodottaknak nem is nagyon lenne esélyük erre.

"A legkedvezőbb megoldás esetén is legfeljebb odáig fogunk eljutni, hogy a devizahitelesek nem járnak rosszabbul, mint a forinthitelesek. Persze ezt egyedi esetekben nehéz lesz vizsgálni, mert nagyon eltérő forinthitelek vannak a piacon. Azt valószínűleg kimondhatjuk anélkül, hogy elvi éllel érvényesíteni kellene, hogy aki egy kedvező forinthitelt vett fel annak idején - 2008-at megelőzően -, annál a devizahiteles nem tud jobban járni. Ha úgy jár, akkor a magyar társadalom, vagy legalábbis az a része, amelyik devizahitelt vett fel, rendkívül elégedett lesz. Még mindig több mint ötszázezer jelzálog alapú devizahitel-szerződés van, ráadásul ezek mögött gyermekes családok állnak. Ha csak egy-két gyereket számolunk átlagosan, akkor is másfél-két millió emberről beszélünk" - mutatott rá a politikus.

Gulyás Gergely jelezte, hogy a devizahitelesek helyzetét véglegesen rendező, minden lakás-jelzálog-hitelre kiterjedő törvényjavaslat hamarosan elkészül. A tervezet szeptemberben kerül a Fidesz képviselőcsoportja elé, és ez lesz az őszi parlamenti ciklus első beterjesztett törvényjavaslata.

A kormánypárti politikus szerint a legfőbb bírói fórum által lényegében megsemmisített árfolyamrés 100 milliárd, az egyoldalú szerződésmódosítások pedig 300 milliárdos kárt okoztak az ügyfeleknek.