A magyar választóknak valódi választási lehetőségük volt - indította összefoglalóját Adão Silva, a rövid távú EBESZ megfigyelési misszió vezetésével megbízott különleges koordinátora, aki szerint a választás menete így áttekinthető volt.

A választások levezetése hatékony és széles körben biztosított volt - vélte Silva, aki elmondta azt is, hogy a választások jogi hátterét jelentős mértékben átalakították még a voksolás előtt. Egyes módosítások pozitívak voltak, de számos esetben felmerülhetnek aggályok, hiszen fontos fékek és ellensúlyok kerültek ki a rendszerből - emelte ki a szakember.

Silva szerint a fő kormánypárt nem megfelelő előnyt élvezett, a kampány korlátozott volt, ráadásul gyakran elmosódott a határ a kormányzó párt és állam között. A szakember problémának nevezte azt is, hogy alig voltak láthatóak a női jelöltek a választás során.

A kampány összességében visszafogott volt, vidéken szinte láthatatlan - fogalmazott Silva, aki szerint bár számol elektronikus és nyomtatott forrásból volt követhető az eredményt, a médiafigyelés azt mutatja, hogy jelentős elfogultság volt a kormánypárt irányába.

A gondok részletesen

Hosszú időt töltöttünk azzal, hogy elemeztük a választások jogi átalakítását - mondta Audrey Glover nagykövet, az EBESZ/ODIHR korlátozott választási megfigyelési missziójának vezetője, aki szerint volt néhány pozitív változás, de más változások aláásták a fékek és ellensúlyok rendszerét, ilyen volt például az Alkotmánybíróság felügyeleti jogának korlátozása. Az utóbbi időben számos új jogszabályok született, ilyen például az Alaptörvény, vagy a választásokról szóló törvény átírása, ugyanakkor ezek során a társadalmi konzultáció kismértékű, vagy teljesen hiányzó volt. Ez sem a magyar jogszabályokkal, sem a nemzetközi normákkal nincs összhangban - emelte ki Glover. Véleménye szerint azt is tapasztalták, hogy a kormányhirdetések és a Fidesz-hirdetések egybeestek, ezáltal tehát egyenlőtlen játékfeltételeket teremtettek.

Nyugodt és pozitív választás, a kisebbségek ugyanakkor láthatatlanok maradtak - vélte Jennifer Hilton bárónő, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése küldöttségének elnöke. Elmondása szerint egyes helyeken helyszűkéről számoltak be és előfordult, hogy több mint egy órát kellett várni, amíg szavazni lehetett. Gondosabb tervezéssel, nagyobb előrelátással ez meg lehetett volna előzni - hangsúlyozta Hilton bárónő.

Megvizsgálták a kampányfinanszírozást is, ahol úgyszintén voltak pozitív változások, de szabályozatlanul maradtak fontos területek, pl a harmadik felek által folytatott kampány - vélte Glover.

A megfigyelések során médiamegfigyelést is végeztek négy héten keresztül, a tapasztalatok aggodalomra adnak okot - emelte ki a szakértő. Szerinte az a tény, hogy a Fidesszel összefüggésben álló üzletemberek vásárolnak nekik médiaadókat, oda vezetett, hogy az újságírók öncenzúrát alkalmaztak, de továbbá gondnak nevezte a politikai egyensúly hiányát a Médiatanácson belül is. Az 5 megfigyelt tv-adónál, háromból a Fidesz mellett elfogult tudósításokat adott. Ez pedig aláássa azt az elvet, hogy a résztvevők a médiához egyenlő mértékben kell, hogy hozzáférjenek - vélte Glover.

Mindezek a problémák jelentős és indokolatlan előnyhöz juttatták a kormánypártokat - emelte ki Glover, aki szerint ez potenciálisan korlátozta a választók tájékozottságát és hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a választók általános bizalma a választásokkal szemben.

A teljes magyar nyelvű jelentést itt olvashatja.