Teljes körű egészségügyi szolgáltatást nyújtó magánkórház építését jelentette be tavaly szeptemberben Joseph Priel, a diagnosztikai központjáról, az Euromedicről ismertté vált izraeli üzletember és Igor Jankovszkij ukrán magánbefektető. A 40 millió eurós beruházáshoz a TriGranit cégcsoport által épített Millenniumi Városközpontban találták meg a legalkalmasabb helyszínt, az eredetileg a Közép-Európai Egyetem (CEU) számára elkezdett, majd félbehagyott campus épület, pontosabban épületváz megvásárlásával.

A járóbeteg-ellátás  beindítását 2015 tavaszára, a 150 ágyas kórházi részleget 2016 közepére ígérték. A beharangozó után sokáig nem történt semmi a betonváz környékén, majd kiderült, a járóbeteg-szakrendelő és egynapos sebészeti központ nem az új épületben, hanem két házzal odébb, az egyik már működő irodaházban készül, ahol 4 szinten, mintegy 3000 négyzetméternyi területet vettek bérbe erre a célra. Hétéves bérleti szerződést kötöttek, ami ilyen távú szerződésnél, a hasonló színvonalú irodaházakban megszokott bérleti díjjal, négyzetméterenként legalább 14 euró számolva, évente 151 millió forinttal terhelheti a vállalkozás büdzséjét. A legmodernebb diagnosztikával felszerelt szakrendelő orvostechnikai berendezéseire másfél milliárd forintot költöttek, az első fázis összesen nagyjából kétmilliárdba került.

Harminckét orvos és több mint 150 szakasszisztens dolgozik a rendelőben, az orvosokat közreműködői szerződéssel, a szakdolgozókat főállásban foglalkoztatják. A fizetések alacsonyabbak, mint külföldön, de magasabbak az itthoni szintnél - hangzott el a megnyitón.

Egynapos sebészeti beavatkozásból havi 300-400 műtét a központ kapacitása (az Uzsoki kórház adja a szükséges kórházi hátteret), a szakrendelőben óránként 60 beteget képesek ellátni, de már 30 betegnél elégedettek lesznek - válaszolta kérdésünkre Schiszler István igazgató. A műtétek ára 100-400 ezer forint között szór, az üzleti terv szerint a nullszaldót másfél éven belül elérik. A valóban teljes körű szolgáltatást nyújtó kórház egyelőre tervezési szakaszban van, a nyitás 2016 végére, 2017 elejére várható.

A tavalyi beharangozón már 2014 őszére különleges magán-egészségbiztosítás bevezetéséről beszélt a beruházó. A konstrukció azonban a jelek szerint továbbra sincs kész, az Uniqa Biztosítóval mindenesetre együttműködési szerződést kötöttek egy magán-egészségügyi biztosítási termék piacra viteléről.