Így terjed az Ebola

Az Ebola vírus az előrehaladott állapotú, valószínűleg már hányástól, vérzéstől, hasmenéstől szenvedő beteg testnedveivel terjed. A vér, a széklet és hányás a legfertőzőbb testváladékok, amelyekből a betegség utolsó stádiumaiban már kevés is nagy mennyiségű vírust tartalmaz. A gondozó kezére került vér lemosható szappannal és vízzel, s betegség csak akkor fenyeget, amennyiben a bőrén vágás, vagy horzsolás található, illetve ha a szeméhez, az orrához, vagy a szájához nyúl a szennyezett kézzel.

Ezek a tünetek

A tünetek 2-21 nap között jelentkezhetnek, azonban általában 5-7 nap között már megmutatkoznak. Az első tipikus jel a láz, fejfájással, ízületi és izomfájdalmakkal, torokfájással, és súlyos izomgyengeséggel együtt. A tünetek jelentős része az influenzáéhoz  hasonló, így rögtön nem lesz nyilvánvaló a fertőzés. A korábbi nyugat-afrikai tartózkodás azonban gyanúra adhat okot.

A hasmenés, hányás, kiütés és hasfájás a következő jelenség, majd a vesék és a máj működése sérül. A betegnek lehet belső vérzése, de a vér jöhet a szemből, az orrból és a szájból is.

Mi a helyzet a verejtékkel? Fertőzőek-e a fitnessz termek eszközei?

Nem, ilyen fertőzés nem fenyeget, mert akin már az Ebola tünetei jelentkeznek, olyan fokú izomgyengeségtől és láztól szenved, hogy nem jár gyúrni. A tünetek kitörése előtt pedig a vírus nem fertőz. A verejték valószínűleg nem tartalmaz nagy mennyiségű vírust, a WHO legalábbis még soha nem mutatott ki Ebola vírust az izzadtságból.

Mi van a nyállal?

A WHO szerint a betegség előrehaladott stádiumában a nyál és a könny hordoz némi kockázatot, de az ilyen irányú tanulmányok nem egyértelműek. Ugyanakkor az anyatejben mutattak ki Ebola vírust. Arról, hogy a kórokozó hol rejtőzik, egy 2007-es tanulmány ír részletesen, amelyet a Journal of Infectious Diseases-ben publikáltak.

Elkaphatom-e a WC-n?

Igen. Az Ebola fertőzött paciens széklete igazi veszélyforrás, s a vizeletben is kimutatták a vírust. De azok a súlyos betegek, akik megfertőzik a WC-t, ezt már vagy a saját lakásukban, vagy a kórházban teszik. Vagyis a nyilvános WC-k úgy általában nem kockázatosak.

...és szex közben?

Igen. A vírus még a felgyógyultak ondójában is 90 napig megmarad.

Veszélyes-e a taxi, amelyik korábban ebolás beteget szállított?

A vírus átvihető azokon a felületeken, amelyeket a fertőzött testnedvei beszennyeznek, tehát ha valaki lehányja, vagy összevérzi az ülést, később kockázatot jelenthet egy olyan utas számára, akinek seb van a kezén, vagy az arcához ér szennyezett kézzel. Európában és az USA-ban ugyanakkor a hatóságok mindent megtesznek, hogy felderítsék a fertőzöttek mozgását és kapcsolatait, s a betegeket szállító taxikat fertőtlenítik.

Megfoghatom a kilincset?

Vérrel, hányással, vagy széklettel szennyezett kilinccsel valószínűleg csak a beteg otthonában, vagy a kórházban találkozhatunk. Ha a bőrünk sértetlen, és nem nyúlunk a szemünkhöz, az orrunkhoz, vagy a szánkhoz, akkor nem fenyeget a fertőzés.

Mit tegyünk a pályaudvarokon, az iskolákban és más közintézményekben?

A WC-ben, vagy a gyakran érintett felületeken a látható szennyeződést eldobható papírtörlővel kell letörölni, tisztítószerrel, vagy szappannal lemosni és száradni hagyni. Ezt követi a fertőtlenítés, egy a háromhoz arányú klóros vízzel. A tisztítást végzők viseljenek a teljes testet takaró védőruhát, a hosszú ujjú felsőt az eldobható kesztyűbe, a nadrágot a zokniba és a zárt cipőbe tűrve. A sérüléseket sebtapasszal kell leragasztani. A betegek által használt folyosók extra fertőtlenítésére azonban nincs szükség.