A parlament nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottságai heti rendszerességgel adják ki a közbeszerzés alóli mentesítéseket a különböző beszerzésekre. A nemzetbiztonsági bizottság július 2-i ülésén is több közbeszerzés alóli mentesítésre adott engedélyt, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Ezen közbeszerzéseknél nem kell a sokszor hosszadalmas nyílt közbeszerzési eljárást lefolytatni, hanem az Alkotmányvédelmi (korábban Nemzetbiztonsági) Hivatal által átvilágított cégek közül választhatnak a beruházók.

A lista nem nyilvános, sajtóhírek szerint pár száz cég kapta meg a nemzetbiztonsági minősítést. Ezen könnyített eljárásokban az érzékeny adatok, államtitkok könnyebben megőrizhetőek - ám a verseny mindenképp sérül, még akkor is, ha a versenyeztetés szabályait e szűk körben is érvényesíteni kell. Az állami szervek nem egy esetben mondvacsinált okokkal indokolják a nemzetbiztonsági okokat, annak érdekében, hogy az eljárásokat felgyorsítsák. így vett közbeszerzés nélkül autókat a rendőrség, de a teljes e-útdíjhálózat beszerzése is hasonló módon folyt, s a 4-es metró befejezése érdekében is bevezették ezt a megoldást - a nyilvános közbeszerzéssel ugyanis kifutottak volna a határidőkből.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága július elején mentességet adott a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) arra, hogy 3,7 milliárd forintért informatikai karbantartási szolgáltatásokat vásároljon. A KEKKH üzemelteti a legfontosabb kormányzati informatikai rendszereket, ezek állandó - 99,7 százalékos - rendelkezésre állásához szükséges logisztikai támogatást vásárolnak. A bizottság akceptálta, hogy a KEKKH üzemelteti a tanúvédelmi rendszert, a schengeni rendszert, vagy épp a választási informatikai rendszert.

Nemzetbiztonsági szigeteléscsere

Ennél érdekesebb a rendőrségi épületek 4,22 milliárd forintos korszerűsítésre kiadott mentesítés. A tervek szerint ebből a pénzből tíz különböző rendőrségi költségvetési szerv - megyei kapitányságok, Terrorelhárító Központ - 27 épületét újítanák fel uniós (Környezet és Energia Operatív Program, KEOP) támogatásból. A megújulna több kisvárosi kapitányság (Túrkeve, Jászberény, Tiszafüred, Tokaj, Tiszaújváros), a pécsi, debreceni, ózdi kapitányság és a TEK épülete is.

A korábbi felmérések szerint a rendőrség 216 épülete szorulna a következő években energiatakarékossági felújításra, vagyis a mostani 27 épület csak az első ütem lenne. A rendőrség szerint azért nem lehet nyílt közbeszerzési eljárást lefolytatni, mert ezekben az épületekben folyamatos munka folyik.

"Az épületekben a fegyverek, a bűnjelek kezelése, tárolása fog történni, ugyanúgy folytatódni fognak a bűnügyi munkák, mindaz a tevékenység, amelyet a rendőrség a napi, köznapi élete során ellát. Ezt csak úgy tudjuk elképzelni, és csak úgy tudjuk megvalósítani, ha olyan szakemberek, olyan vállalkozók végzik a tevékenységet, akik a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal által összeállított irányadó jegyzéken szerepelnek, és ezért szeretnénk választani közülük beszállítókat" - mondta a bizottság ülésén Kovács István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdasági főigazgatója.

Ugyanakkor a főigazgató beszámolójából az is kiderült , hogy nem is lenne idő a nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatására, hisz a felújításokkal - nyilván az uniós támogatások elvesztése miatt - 2015. június 30-ig végezni kell. A kormány már április elején döntött a felújításokról, ám csak mostanra jutottak el oda, hogy mentesítsék a közbeszerzés alól az eljárásokat. A mentesítést végül egyhangúan adta meg a bizottság.

Ugyanezen a napon zárt ülésen is tárgyalt a bizottság mentesítési kérelmekről - ami azt jelzi, hogy azon beszerzések valóban tartalmaztak nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatokat, ám a rendőrségi épületfelújításokat, úgy tűnik, mégsem találták elég titkosnak, azt nyílt ülésen tárgyalták meg.