Az idén a költségvetésből a sertésprogramra szánt 2,6 milliárd forintból 600 milliót bel- és külpiaci promócióra költenek, és a második félévtől - brüsszeli jóváhagyás után - már elindulhat majd az a részben uniós forrásból működtetni tervezett minőségtanúsítási rendszer, amelynek kidolgozása jelenleg is zajlik. Utóbbira 100 millió forintot szánna a VM, feladata a fogyasztók meggyőzése lenne. Szintén várhatóan a második félévtől lesz elérhető az élelmiszeripari feldolgozóknak kidolgozott kamattámogatott MFB-s forgóeszközhitel is.

Mintegy 600 millió forintot különítettek el a kisebb feldolgozóknak beruházás-támogatásra, nagyjából 100 milliót pedig a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetnél tervezett új teljesítményvizsgáló és mesterséges megtermékenyítő állomásra. A kapcsolódó fehérjetakarmányozási, illetve magyar sertésfajtákkal kapcsolatos genetikai kutatásokra 200 millió forintot szánnak. Az állomás felépítésével kapcsolatos közbeszerzés megjelenése rövid belül várható. Nagyjából 300 millió forintot szán a VM idén de minimis alapú tenyésztési támogatásokra, és mintegy 100 millióba kerülhet majd a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnál tervezett informatikai rendszerfejlesztés. Feldman szerint utóbbinak a feketegazdaság visszaszorításában is szerepe lehet, mivel teljesen megújítanák a sertéstenyészetek nyilvántartását célzó ENAR-adatbázist, ráadásul összekapcsolnák a vágóhídi húsminősítési adatbázissal. A VM szerint a jelenleg ágazati szinten 30 százalékosra becsült feketekereskedelem akár meg is feleződhet, és mintegy 10-15 milliárd forintos többletbevételt jelenthet a költségvetésnek az árpilis elsejétől bevezetendő fordított áfafizetési rendszer a sertéságazatban és a takarmányforgalmazásban.

Jelenleg egyébként a 2,9 millió darabos éves hazai élősertés előállítás mellett mintegy 2,7 millió sertésnek megfelelő húst - ebből 750 ezret élőállatként - importál a magyar feldolgozóipar - mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Vagyis kereslet lenne több hazai élőállatra is. Az ágazat versenyképességének javításához szükségesnek tartanák a radikális áfacsökkentést, valamint az egyéb hatósági díjtételek mérséklését. Elengedhetetlen lenne az elaprózott, és sokszor elavult technológia mellett működő vágóhidak koncentrációja, fejlesztése. Továbbá a sertéstartók és a feldolgozók piacra jutási lehetőségeinek, kiskereskedelmi láncokkal szembeni tárgyalási pozícióinak javítása.