Idén januárban az éves inflációs ráta változatlan maradt, a maginfláció érdemben nem változott. Az alapfolyamat mutatók továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek. Az alacsony olajárak következtében az infláció rövid távon elmaradhat a korábbi várakozásoktól.

Az élénkülő lakossági fogyasztás és a gyorsuló bérkiáramlás eredményeként a maginfláció fokozatosan növekedhet, azonban a tartósan alacsony globális inflációs környezet visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. Az inflációs várakozások historikusan alacsony szintre süllyedtek. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak az előrejelzési időhorizont végére érhet annak közelébe.

A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul óvatos monetáris politikát indokol.

A gazdasági növekedés 2016 első felében várható lassulásával párhuzamosan a szabad kapacitások csökkenése átmenetileg megáll. A kibocsátási rés csak az előrejelzési horizont végén, a növekedés újbóli gyorsulása eredményeként záródik. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad.

A rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével - hangsúlyozta az MT.

Az önfinanszírozási program harmadik fázisának meghirdetését követően a hosszú állampapír-piaci hozamok csökkentek, ami folytatódhat a bejelentett intézkedések megvalósulásával. A tanács folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy az így kialakuló lazább monetáris kondíciók biztosítják-e az inflációs cél fenntartható elérését. Ennek keretében kiemelten vizsgálja a külső monetáris környezet alakulását, különösen az ECB intézkedéseit. Az MT a márciusi Inflációs jelentés ismeretében tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat - szerepel a fontos a mondta a mai közlemény végén.