Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén a magyar gazdaság mintegy 3 százalékkal növekedhet, a foglalkoztatottság tovább bővül, a bérek és a nyersanyagok árának emelkedésével pedig fokozaton felpörög az infláció.

A kockázatok közé sorolták például az euróövezet gazdasági fellendülésének gyengülését, a világkereskedelem lassulását, vagy az amerikai és az euróövezeti monetáris politika normalizálását.

A Khaled Sakr vezette delegáció február 23. és március 8. között tárgyalt Budapesten, az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján rendes éves felülvizsgálatot végzett.

Magyarország gazdasági ereje lehetőséget ad egy növekedésbarát fiskális konszolidációra - vélik az IMF szakértői, akik a költségvetés egyenlegének javítását, valamint további strukturális reformok végrehajtását javasolták a kormánynak.

A középtávú kilátások továbbra is kedvezőek, de kockázatok terhelik. A még mindig törékeny euróövezeti fellendülés gyengülése, vagy a világkereskedelem lassulása fékezheti az exportot. Az Egyesült Államok és az euróövezet monetáris politikájának normalizálása a finanszírozási költségek emelkedését és a tőkeáramlás ingadozását eredményezheti. A kockázatokat ugyanakkor enyhíti a folyó fizetési mérleg egyenlegének, a nemzetközi befektetések pozíciójának és Magyarország piaci megítélésének utóbbi években tapasztalt javulása.

Magyarország gazdasági ereje lehetőséget nyújt egy növekedésbarát fiskális konszolidációra - áll a dokumentumban. Az IMF szakértői szerint a konszolidációnak a kiadások minőségének és a bevételek összetételének javítására kell összpontosulnia, miközben fokozatosan javul a költségvetés ciklikusan kiigazított egyensúlya.

Egy ilyen stratégia lehetővé tenné, hogy a monetáris politika hosszabb ideig laza maradhasson. Ezáltal ösztönözné a növekedést, miközben elegendő költségvetési tartalékot hozna létre a világgazdaság negatív meglepetéseinek kivédésére.

Az IMF szakértői a magyar kormány 2,4 százalékos várakozásával szemben arra számítanak, hogy a költségvetés hiánya idén a GDP 2,6 százalékára rúghat. Egy olyan időben, amikor a gazdaság teljesítménye várhatóan jelentősen javul, és akár teljes kapacitása felett működik, kívánatos a költségvetési egyensúly javítása. A 2016-hoz képest magasabb deficitnek gazdaságélénkítő hatása van. Ez azt is jelentené, hogy a monetáris politika gyorsabb ütemben normalizálódhatna, és a magyar gazdaság kitettebb lenne az új sokkoknak a még korlátozott költségvetési mozgástér miatt - vélik a szakértők, akik további költségvetési intézkedéseket javasolnak a ciklikusan kiigazított egyenleg javításának érdekében.

A küldöttség azt javasolta a kormánynak, hogy a strukturális reformok előmozdításával fokozza a termelékenységet, ezáltal támogatva a gazdasági növekedést. Emellett fontos lenne a múlt erőfeszítéseire építve tovább javítani a szakmai oktatást és a közmunkaprogramot.

Kulcsfontosságú lenne az üzleti környezet javítása az észlelt korrupció kezelésével, az átláthatóság fokozása és a politikai kiszámíthatóság erősítése révén.

Az IMF szakértői szerint a jegybank tavaly megfelelő módon enyhítette tovább monetáris politikáját a nyomott inflációra és a tervezettnél alacsonyabb gazdasági növekedésre való tekintettel. A jövőben pedig fontos, hogy az MNB árgus szemmel figyelje a helyzetet, és készen álljon egyes ösztönző intézkedések kivezetésére, ha a maginflációs nyomás erősödik.

Az NGM is elégedett

Az IMF szerint hogy a befektetői bizalom fenntartásához stabil, kiszámítható gazdaságpolitikára van szükség, míg a versenyképesség növelését segítő intézkedésekkel elérhetőnek tartja a magyar kormány kettős célját, a fenntartható gazdasági növekedést és a középtávú növekedési potenciál emelését.

A kormány elképzeléseivel összhangban az IMF értékelése szerint a termelékenység strukturális reformokon, az uniós források hatékony felhasználásán és a munkaerőpiaci aktivitás növelésén keresztül javítható - közölte az NGM.

A Valutaalap szerint szerint a bérek és a nyersanyagok árának növekedése mérsékelt áremelő hatással járhat. Állásfoglalásuk üdvözli a bankadó jelentős mértékű leépítését és megállapítja, hogy a magyarországi bankszektor megfelelő állapotban van, megindult a hitelezés. A közfoglakoztatási programnál az IMF az eddigi eredményekre épített lépéseket javasol: a programhoz kapcsolódó szakképzés további fejlesztésével javítani a résztvevők készségeit és ezáltal termelékenységüket, hogy fokozatosan átléphessenek az elsődleges munkaerőpiacra.