A közlemény szerint a jogszerű magyarországi tartózkodás ellenőrzése érdekében a Készenléti Rendőrség és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a bicskei vasútállomáson, pár perccel dél előtt, "kisoroltattak" egy vasúti szerelvényt. Annak hat kocsijában - a vonatkísérő rendőrök jelzése szerint - illegális bevándorlók tartózkodtak. Ez - a rendőrség szerint - lehetőséget teremtett az utasok jogszerű magyarországi tartózkodásának ellenőrzésére. (A vonat a budapesti Keleti pályaudvarról indult Sopronba, de azt Bicskén megállította a rendőrség - a szerk.)

A rendőrség öt idegen nyelven tájékoztató anyagot adott át a vonaton tartózkodóknak, hivatalos tolmácsok segítségével a pályaudvar hangosbeszélőjén keresztül három idegen nyelven tájékoztatást adott a rendőri intézkedés céljáról. Az illegális bevándorlók közül tizenhatan önként leszálltak a szerelvényről, őket a rendőrség a bicskei nyitott menekültügyi befogadóállomásra szállította. A szerelvényen mintegy ötszázan maradtak.

A rendőrség palackos vizet és élelmiszert biztosított a vonaton tartózkodóknak, amit nem fogadtak el, illetve azoktól, akik elfogadták, az ORFK közleménye szerint egy hangadó csoport azt elvette, és kiöntötte vagy kidobta az ablakokon.
Ugyanez történt a vonaton tartózkodó gyermekek számára a helyszínre szállított üdítőkkel, frissítőkkel, élelmiszerrel és gyümölccsel is - írták.

A közlemény kitért arra is, hogy a rendőrség egy alkalommal kényszerült biztonsági intézkedésre. Egy, a szerelvényről nem sokkal délután egy óra előtt leszálló férfi a sínekre vetette magát, ahonnan felesége és gyermeke kérésére, a rendőrség felszólítása ellenére sem volt hajlandó távozni. A rendőrök a férfit előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra.

Az ORFK rögzítette azt is, hogy számos médiatartalom-szolgáltató közlésével ellentétben a rendőrségnek nincs tudomása arról, hogy az illegális bevándorlók közül egy nő öngyilkosságot kísérelt volna meg. A helyszínen két mentőegység tartózkodik, egészségügyi ellátást azonban egyetlen illegális bevándorló sem kért, így a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint aggályosak azok a közlések, amelyek a szerelvényen tartózkodó sérültekről tudósítanak - írták.

Az illegális bevándorlók közül egy férfi vizsgáltatta meg gyermekét az egyik mentőorvossal, majd miután kiderült, hogy a gyereket ajánlott lenne kivizsgálásra kórházba szállítani, saját felelősségére úgy döntött, hogy inkább mindketten visszaszállnak a vonatra. A rendőrség közleménye megjegyzi, hogy az orvos nyilatkozata szerint ezt a gyermek állapota lehetővé tette.