A JP Morgan szakértői minap Budapesten folytattak tájékozódó jellegű tárgyalásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium, az MNB, az Államadósság Kezelő Központ és az IMF illetékeseivel, valamint helyi befektetési alapkezelőkkel. Látogatásuk tapasztalatairól összeállított beszámolójukban közölték: a magyar kormány továbbra is elkötelezetten törekszik arra, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány ne haladja meg a 3 százalékot, és kormányzati szakértők várakozása szerint a tavalyi évre becsült 2,7 százalékos hiány után 2013-2014-ben is 3 százalék alatt lesz a deficit.

A JP Morgan elemzői közölték ugyanakkor, hogy saját előrejelzésük inkább 3 százalékos hiányt valószínűsít az idei évre, más okok mellett azért, mert a gazdasági növekedés várhatóan elmarad a kormány előrejelzésétől. A kabinet 0,9 százalékos GDP-növekedést vár az idén, jövőre pedig 2,5-3 százalékkal számol, míg a JP Morgan stagnálást illetve 1,5 százalékos pluszt jósol arra hivatkozva, hogy csökkent Magyarország mint beruházási célpont vonzereje.

Nem számít túl pesszimistának a JP Morgan prognózisa, hiszen például az EBRD 2013-ra 0,1 százalékos csökkenést vár.

A vállalati szektor adóterhelésének meredek növekedése a költségoldalon gyakorol egyre nagyobb nyomást a cégekre, az egységnyi termékértékre jutó nominális munkaköltség pedig az elmúlt két évben 8 százalékkal nőtt, miközben Lengyelországban e termelékenységi mérőszám 3 százalékkal, Csehországban és az EU egészének átlagában pedig 4 százalékkal emelkedett - áll a JP Morgan elemzésében. Szerintük a kormány munkahelyvédelmi akcióterve várhatóan csökkenti a foglalkoztatási oldalon jelentkező terheket, a termelési költségeket azonban emelik a magas adók, és ez nyomást gyakorol a vállalati szektor jövedelmezőségére.