A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Magyarországon 500 ezer nem lakott lakás található, ebből 324 ezer városokban, így elméletileg 200-250 ezer lakást is be lehet vonni a szociális lakásprogramba − mondta a Napi Gazdaságnak Hegedüs József, a Szociális lakásügynökség (SZOL) koncepciót a Habitat for Humanity Magyarországgal közösen kidolgozó Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója. Az egyik lehetséges modell szociális lakásügynökségek koordinációjával valósulhatna meg.

A fejlett országokban bizonyítottan működőképes megoldáshoz első lépésben bizalomra épülő jogszabályi környezet szükséges Hegedüs szerint. A csatlakozó magántulajdonosok üres lakásait a SZOL legalább 5-7 évre adja ki, ezalatt folyamatos hasznosítást garantál, az állandóságért cserébe a piacinál alacsonyabb bérleti díjért. Nyugat-Európában 10−25 százalékos lakbércsökkentést várnak a belépőktől − tette hozzá Hegedüs, aki szerint emellett kezelni kell a lakbér és a közüzemi számlák fizetési garanciáit, miután az önkormányzati bérlakásban élők 40−50 százaléka küzd hátralékkal. Az üres lakások 15-20 százaléka van önkormányzati tulajdonban, ezek hasznosítását is a fizetési hajlandóság akadályozza, a helyhatóságok sokszor éppen ezért nem vágnak bele a bérbeadást elősegítő felújításba. (Egy írásbeli miniszteri válasz szerint jelenleg 120 ezer önkormányzati lakás található  az országban, amennyiben 20 százalékuk üres, akkor több mint 20 ezer lakással bővülhetne a potenciális állomány.)

A garanciák mellé azonban a bérbeadást ösztönző elemeket kell állítani, egy jelenleg is élő rendelet szerint például aki az önkormányzatnak legalább három évre bérbe adja a lakását, mentesül a bérleti díjat terhelő adó megfizetése alól. A helyi ingatlanadók is ösztönözhetik a kiadást, ez azonban politikai kockázatokat rejt. Külföldi tapasztalatok alapján azonban a modell csak intézményi háttérrel működik, legkisebb költséggel a Nemzeti Eszközkezelőhöz lehet olyan intézményeket kapcsolni, amelyek kibővített és módosított hatáskörrel, illetve szakembergárdával egy ilyen programot irányíthatnak.