Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament ez év nyarán módosította a csődtörvényt és ebben előírta: a csődvagyon értékesítésekor pontosan meghatározott szabályok szerint kell megszabnia a felszámolónak a minimális árat. Ennek megfelelően módosul a korábbi - ezt tartalmazó - kormányrendelet.

A mostani - hatályos - szabályok szerint a hitelezői választmány, vagy ha azt nem hoztak létre, akkor a hitelezők követelésarányos többsége - kérhette (így feltételes módban), hogy a becsérték 70 százalékánál magasabb ajánlatot fogadhassa csak el a felszámoló az árverésen. Ha ilyen nem érkezett, akkor az árverés eredménytelen lett. Ilyenkor - újra csak az előbbi hitelezők - kérhették, hogy a megismételt árverésen már a becsérték 50 százalékánál magasabb összegű ajánlatot is fogadja el a felszámoló.

A javasolt új szabály azzal indít, hogy az árverési minimálár nem lehet alacsonyabb a becsértéknél. A becsértéket pedig úgy kell meghatározni, hogy a vagyontárgy rövid időn belül értékesíthető legyen (ezt hívják likvidációs értéknek). És most jön a kiskapu: a felszámoló a becsérték 70 százalékáig csökkentheti az árverési minimálárat, de ehhez kötelező beszereznie az érdekeltek hozzájárulását. Érdekelt ebben az esetben a hitelezői választmány, ennek hiányában a hitelezők követelésarányosan számított többsége, továbbá ha a vagyontárgyat biztosíték terheli, akkor annak a jogosultja (például az ingatlanon lévő jelzálog jogosultja).

Amennyiben a 70 százalékig csökkentett áron a biztosíték (jelzálog) jogosultja nem vásárolja meg a vagyontárgyat, akkor a következő árverésen előbb a becsérték 50 százalékáig, majd ha ezen sem kelt el, akkor annak 35 százalékáig csökkenthető a minimálár, de ehhez is kell a hitelezők - említett - hozzájárulása.

A felszámoló jogosult lesz arra, hogy - a piaci folyamatok változása miatt - az árverések közben új értékbecslést készíttessen. Amennyiben ez több mint 10 százalékkal kisebb az eredeti árnál, akkor az említett 70 százalék 80 százalékra, a megismételt árveréseken pedig az 50 százalékos minimálár 60 százalékra, míg a 35 százalékos 45 százalékra változik.