A magyar jegybanknak kiváró álláspontra kellene helyezkednie az EU-IMF-megállapodás létrejöttéig - mondta a Bloombergnek Gerhardt Ferenc és Kocziszky György, a monetáris tanács (MT) két külsős tagja. (Ők is a hétszázalékos kamat tartása mellett voksoltak a január 24-i kamatdöntő ülésen.) E véleményhez Gerhardt annyit tett hozzá, hogy ugyanakkor kész azonnal beavatkozni, amennyiben az szükséges. Véleménye szerint a kiváró álláspont jelenleg a megfelelő. Úgy látja, hogy a kormány egyértelműen elkötelezte magát a megállapodás mellett.

Magyarázzák a bizonyítványt

Az MNB MT következő kamatdöntő ülése február 28-án lesz. A két külsős tag közlékenységét az okohatta, hogy szerdán látott napvilágot a januári kamatdöntés rövidített jegyzőkönyve. Mivel akkor a piac számára meglepetés volt a tartás, ráadásul a külsős négy tag most először vitte keresztül akaratát és szavazta le az MNB elnökét és két alelnökét, időszerűvé vált, hogy a nyilvánosság előtt is megmagyarázzák lépésüket.

Nyugodt piacra számítanak

Kocziszky szerint egy sikeres hitelmegállapodás erősítheti annak esélyét, hogy kamatcsökkentési periódus kezdődjön. Ezután pedig a folytatás annak függvénye, hogy az mikor születik meg, milyen feltételeket tartalmaz és mekkora összegre szól. Emellett az is számít, hogyan alakul az eurózóna helyzete, az olajár és a külső infláció. MIndkét jegybankár úgy véli, hogy a január inflációs ugrás egyszeri okokra vezethető vissza, ezért az MNB-nek nem kell beavatkoznia.

A befektetők nyugodtan várnak a megállapodás létrejöttéig, ha a kormány kommunikációját reálisnak tartják, valamint a kabinet is ésszerű lépéseket tesz a megállapodás megszületése érdekében - mondta Kocziszky.

Hét entitás dönt

A monetáris tanács hét tagja független döntéshozó - mondta Kocziszky. Úgy látja, hogy a tagok közt fundamentális kérdésekben nincs különbség, ám máshogy értékelnek bizonyos folyamatokat és azokat hogyan interpretálják.