Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Május végén valamivel több mint 384 ezer álláskeresőt tartott nyilván a NFSZ, ami 7,3 százalékkal kevesebb, mint az áprilisi és 25,2 százalékkal kisebb, mint az egy évvel ezelőtti adat. A változás hátterében részben az áll, hogy a tavalyi választások után hirtelen felére (az április 212 ezerről májusra 103 ezerre) csökkent a közmunkaprogramok keretében foglalkoztatottak száma - idén áprilisban ez a szám már 185 ezer volt, májusi adatokat ugyan még nem közölt a KSH, de ekkora visszaesés aligha volt.

Amennyiben a részleteket nézzük, úgy azt látjuk, hogy minimálisan, hatezerrel több volt a női álláskereső, és ahogy mindig, most is a képzetlenek vannak többen: a diplomások száma alig haladta meg a 20 ezret, míg azok száma, akik legfeljebb 8 általánost, illetve a gimnáziumot végeztek meghaladta a 200 ezret.

Nem jó hír, hogy a tartósan, azaz legalább egy éve álláskeresők száma még mindig százezer felett van, sőt ez még nőtt is az elmúlt hónaphoz képest - igaz, éves alapon már 7,1 százalékos csökkenést mért a hatóság.

A legtöbb álláskeresőt (45698) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálta a hatóság, ez nagyjából tízszer annyi, mint a legjobb helyzetben lévő Győr-Moson-Sopron (4735) található munkanélküliek száma. Sok az álláskereső Budapesten (34747), Hajdú-Bihar (34031) és Pest megyében (31414) is, míg 10 ezer alatti számot csak az ország nyugati részében találhatunk. Pályakezdőnek is ebben a régióban a legjobb lenni, hiszen például Győr környékén csak 346-an kerestek állást, de Vas megye is büszke lehet a maga 483-as számára. A másik végletet Szabolcs-Szatmár-Bereg jelenti, ahol 7426-an próbálnak hiába elhelyezkedni - ez majdnem négyszer annyi a pályakezdő, mint amennyi a Nyugat-Dunántúlon összesen állást keres.

Még mindig kell az állami támogatás

Május folyamán a munkáltatók összesen 41,2 ezer új álláshelyet jelentettek be, ám rossz hír, hogy mindig több mint a feléhez, azaz egészen pontosan 23700-hoz igényeltek állami támogatást (ebből 19,2 ezer a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarta). Az arányok egyébként nagyban változnak az országon belül: amíg Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön például csak nagyjából minden ötödik új munkahelyre nem jut állami támogatás, addig Budapesten csak minden hatodik új állás a támogatott. De említhetnénk Vas megyét is, ahol mindössze 151 új álláshelyet támogatott az állam, miközben a cégek maguktól 1126-ot hoztak létre.

Összességében egyébként 120,3 ezer szabad munkahely volt májusban, amiből a hónap végére 71,6 ezer maradt még betöltetlen. A legtöbb üres munkahely talán nem meglepő módon Budapesten volt (15584), de kiemelkedő számokkal büszkélkedhet Pest (9319) és Hajdú-Bihar (7370) megye is. Nem könnyű viszont az álláskeresők helyzete Tolnában, ahol mindössze 505 munkahely várta az 1342 regisztrált munkanélkülit.