Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány célja, hogy magas szintű szakképzési rendszert alakítson ki, amely képes arra, hogy visszaadja a szakmatanulás rangját és becsületét. Minden eddiginél nagyobb szükség van a szakképző intézményekben a felkészült és elkötelezett oktatókra és szakemberekre.

Az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseiről szólva a miniszter kiemelte: egy kézbe került a szakképzés irányítása, megszületett az új szakképzési törvény, létrejöttek a szakképzési centrumok, nagy hangsúly került a duális képzési forma elterjesztésére is és megújult a gyakorlati képzések támogatása is.

Az átalakításnak köszönhetően a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák is érettségit adó intézménnyé váltak. Ezzel megszűnt a korábbi szakmunkás képzés zsákutca-jellege, hiszen a szakközépiskolák is biztosítják a lehetőséget a felsőfokú továbbképzés folytatására. A szakgimnáziumokban növekszik a szakmai képzésre, specializációra fordítható óraszám, ugyanakkor a fiatalok nemcsak a technikus képzés végén, hanem már az érettségi időpontjában is OKJ-s végzettséggel fognak rendelkezni - tette hozzá Varga Mihály.

Szeptembertől növekszik a hiányszakmás ösztöndíjban részesülők köre. Az újonnan induló szakgimnáziumokban tanulmányi eredménytől függően akár havi 50 ezer forint ösztöndíjra is jogosult lehet egy tanuló, amelyet tovább növelhet a duális tanulószerződés juttatása is - írta közleményében az NGM.