Tanúsító védjegy bevezetését javasolja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, hogy a földrajzi jelzés nélküli, import borok is követhetőek és ellenőrizhetőek legyenek - mondta Frittmann János alelnök.

"Mindenki számára kötelezően, minden asztali boron rajta kellene lennie az ellenőrzőjegynek."

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő- bor- pálinka albizottságának elnöke hangsúlyozta: a kormány támogatja az elképzelést, és a javaslat már szeptemberben az Országgyűlés elé kerülhet. Font Sándor szerint valóban komoly problémát jelentenek a magyar termelőknek az ismeretlen eredetű import borok.

"Olaszországból olyan értéken érkezik tömegbor, tartályos kiszerelésben, amely értéken - véleményünk szerint - nem is érkezhetne, mert drágábbak a tavalyi szőlőfelvásárlási árak, mint amilyen áron beérkezik ez a bor, de mégis megtörténik. Ezzel teljes egészében tönkreteszi, felborítja a magyar borpiacot."

Font Sándor hangsúlyozta: a behozott borok forgalomba hozatalára egy új rendelet értelmében - 15 helyett - csak 90 nap után van lehetőség. Eszerint a folyóborokat csak hitelesített tárolóedénybe töltve lehet raktározni. A Fideszes országgyűlési képviselő úgy véli: az ellenőrzést szolgáló védjegy bevezetése elengedhetetlen, és ebben a szakma is egyetért.

"Ez innentől kezdve a teljes nyomon követhetőséget fogja biztosítani, és egy ilyen szakmai védjegy kiadását, akár ellentételezéshez is lehet kötni, magyarul fizetni kell érte."

Font Sándor hangsúlyozta: ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot, azonnal életbe is léphet az ellenőrző jegyre vonatkozó törvénymódosítás.