A kútfúrási szolgáltatás iránti kereslet növekedése érzékelhető, egy-két hónapra előre be van táblázva a program - erősítette meg Szécsi Norbert az ingyenviz.hu tapasztalatait. A tavaszi és őszi főszezonban változatos ügyfélkör rendel kútfúrást, a kertesház- és üdülőtulajdonosok mellett mezőgazdasági vállalkozók, vagy autómosók is erősítik a keresletet.

Nem érdemes garasoskodni

A kerti kútból a vezetékesnél jóval olcsóbban lehet (jellemzően nem élelmiszer célú) vízhez jutni, intenzív használat esetén hamar megtérülhet a beruházás. Az ügyfelek ezzel együtt szinte feltétlenül igyekeznek a lehető legalacsonyabb árat elérni, de nem kérdeznek rá a szakszerű műszaki tartalomra, holott a szakmai feltételeknek megfelelő fúrást 15-25 ezer forintos méterenkénti ár alatt nem lehet megúszni, ezért a pár ezer forintos ajánlatokat nem érdemes elfogadni - figyelmeztetnek a szakemberek.

Egy átlagos kerti kutat néhány százezer forintból lehet megépíttetni, ami a helyenként akár 1000 forintos köbméterenkénti vezetékes vízhasználati díjakkal összevetve viszonylag gyors megtérüléssel kecsegtet. A vízjogi létesítési engedéllyel rendelkező kutakból kitermelt víz után 10-15 forintos köbméterenkénti vízhasználati díjat kell fizetni. A saját kútra ráadásul a kánikulában nem ritka öntözési tilalom sem vonatkozik.

A kereslet élénkülése közben a nem megfelelő munkát végzőket, illetve az illegális kútfúrásokat viszont nem ellenőrzik kellő intenzitással; nincsenek esetek - állítja Ulrich József, a kut.hu minősített kútfúró szakembere, aki szerint rengeteg a kontár, ezzel együtt nem csak velük, hanem a nem kellően körültekintő illetve tájékozatlan megrendelőkkel van a probléma.

Büntetés az engedély

A bürokratikus vízügyi engedélyeztetés rendkívül megnehezíti a jogkövető állampolgár sorsát: sok-sok hónappal eltolja a kivitelezés megkezdését és az engedélyben előírt mérések, vizsgálatok jelentős költséget okoznak a megrendelőnek. A hivatalos procedúra ráadásul sokkal drágábbá is teszi a kútépítést; abban az esetben, ha egy kút fúrása engedélyek nélkül 1 millió forintba kerül, a legális verzió gyakorlatilag a duplájába. Ilyen körülmények között az engedély büntetéssel ér föl - fogalmaz Ulrich József. Ám a könnyelmű ügyfelek később gyakran magas árat fizetnek korábbi döntésükért, hiszen sok esetben a szakmai kritériumoknak nem minden szempontból megfelelő kivitelezőre bízzák a munkát, így előfordul, hogy a kút vize pár év alatt elapad, illetve a környezetet is jelentős terhelésnek tehetik ki.

Figyelmeztető jel, hogy a tapasztalatok szerint a rétegvíz szintje az ország bizonyos részein folyamatosan - a szakember szerint helyenként évente 25-30 centiméterrel csökken - vagyis nagyobb ütemben termeljük ki a vizet, mint ahogyan az természetesen pótlódik. "Az unokáinknak talán már nem lesz vize" - fogalmaz. Mindeközben gyarapodik a német, osztrák és egyéb külföldi, vegyes tulajdonú vízpalackozó kft-k száma - tette hozzá. A Magyar Vízkútfúrók Egyesülete évek óta igyekszik felhívni a minisztérium figyelmét a fenti problémákra, eddig nem sok eredménnyel. Álláspontjuk szerint a szabályozásban egyszerűsítésre lenne szükség, emellett valódi ellenőrzések kellenek. Ezzel szemben a hatóságnak az óriási adminisztráció mellett az ellenőrzésre nincs kapacitása. Az egyesület ezért a szakma megtisztítása érdekében szeretné elérni a minisztériumnál, hogy a német kamarai rendszer mintájára kútfúrási tevékenységet csak tagok folytathassanak.