Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus elsejétől tovább folytatódik az "Újra tanulok" elnevezésű kormányzati program, melynek keretében a magyar felnőtt lakosság ingyenes képzéseken vehet részt. Az elképzelés szerint a tanfolyamok segítségével olyan új képességet, vagy végzettséget szerezhetnek az abban résztvevők, amely valós munkaerő-piaci igényre épül, így segítve őket, hogy később tartósan el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon, illetve ezáltal növelnék a felnőtt lakosság képzettségi színvonalát és tanulási kedvét is.

Ennek megfelelően a program során előnyt élveznek az alacsony iskolai végzettségű, szakképzetlen felnőttek, de azok is, akik elavult szakképzettséggel rendelkeznek, ahogy kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetben lévő társadalmi rétegek pl. a fogyatékkal élők, nők, romák, valamint a leghátrányosabb térségekben élőkre is.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztatása szerint a programban azok a tankötelezettségüket teljesített, de öregségi nyugdíjkorhatárt el nem ért felnőttek vehetnek részt, akik munkaviszonyban állnak, közfoglalkoztatottak, vagy nyilvántartott álláskeresők. Annak, aki részt akar venni a programban, a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti illetékes munkaügyi kirendeltségére kell benyújtania az igényét, melyről 30 napon belül döntenek az illetékesek.

A program egyébként 2012 áprilisában indult és a 2015-ös lezárásig összesen valamivel több mint 44 milliárd forintot költ rá az állam uniós pénzből.

A mentőápolótól a jogosítványig

Azt, hogy milyen képzésekre lehet jelentkezni, megyénként eltérő. Bács-Kiskun megyében például betegkísérő, fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő, földmunka-, rakodó és szállítógép kezelő, illetve útépítő- és karbantartógép kezelő képzéseket indítanak - általánosságban elmondható egyébként, hogy ezek azok a képzések, melyek a legtöbb megyében elérhetőek.

Baranyában akár D kategóriás jogosítványt is szerezhetünk a program segítségével, míg Békésben CNC-forgácsolóból lehet hiány, ilyen képzést indít ugyanis a helyi munkaügyi központ. Csongrád megyében akár géplakatosnak is lehet jelentkezni, Fejérben többek közt útfenntartónak, vagy közútkezelőnek, míg Szabolcs megyében ápolónak. Vas megyében motorfűrész-kezelő képzésre is várják a jelentkezőket, míg Zalában többek közt bútorkárpitosnak lehet betanulni.

Vannak képzések a fővárosban is, itt ugyanazokra képzésekre lehet jelentkezni, mint Bács-Kiskunban, de ezen kívül indítanak még mentőápoló képzést is, Pest megyében pedig akár C kategóriás jogosítványt is szerezhetünk az uniós támogatásoknak köszönhetően.

Amennyiben szívesen böngészne a képzések között, úgy kattintson!

Nyelvtanulás diplomáért

Bár nem az "Újra tanulok" programhoz tartozik, mégis érdemes megemlíteni a kormány által szervezett Diplomamentő programot, melynek keretében a kormány fejenként legfeljebb 300 ezer forinttal támogatja a résztvevőket, angol, német és francia nyelven elérhető ingyenes nyelvtanfolyam formájában. Fontos tudnivaló, hogy július 14-től év végéig lehet jelentkezni a nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokra. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a képzés után B2 szintű, vagyis középfokú, államilag elismert nyelvvizsgát tesznek 2015. december 31-ig, majd átveszik diplomájukat, és ezt 2016. február 28-ig igazolják is.