A kormányfő nem árulta el, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell-e az unió készülő fiskális paktumához, csak annyit tudtunk meg a hétfői parlamenti beszédéből, hogy megfontolandónak tartja a britek felvetését - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Nagy Attila Tibor szerint láthatóan taktikázik Orbán Viktor: időt szeretne nyerni, és meg akarja várni, hogy a frakció miként viszonyul a kérdéshez.

A Jobbik felvetette a népszavazás lehetőségét is, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, ez nem ördögtől való. Az Alkotmány elfogadásakor a kormány azzal érvelt a referendum ellen, hogy az alaptörvény túl komplex szöveg ahhoz, hogy a társadalom megítélje.

A brüsszeli megállapodás is legalább olyan komplex kérdés, mint az Alkotmány - véli az elemző, aki hangsúlyozta: tisztában kéne lenni az unió belső, szövevényes működésével ahhoz, hogy a választópolgár megalapozottan döntsön.

A népszavazás mellett szólna az, hogy nagy súlyú döntésről van szó, mert ha a magyar parlament lemond a szuverenitásának a jelentős részéről, akkor az akár hosszú évekre, talán évtizedekre is korlátozni fogja Magyarország mozgásterét.