Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai fogyasztás legnagyobb részét az Oroszországból érkező, úgynevezett hosszú távú szerződés alapján vásárolt gáz biztosítja. Így a szerződés alapján érkező gáz ára a legmeghatározóbb összetevője annak, hogy itthon mennyibe kerül a gáz.

Szijjártó Péter február közepén, Putyin budapesti látogatásának másnapján árulta el, hogy meddig ment le az orosz gáz ára. A miniszterelnökkel közösen tartottak egy zártkörű beszélgetést, ahol a Népszabadság tudósítója szerint a külügyminiszter szájából hangzott el, hogy most 260 dollárba kerül az orosz gáz ezer köbmétere az MVM számára. Ez jóval alacsonyabb ár, mint amiről korábban a találgatások szóltak. A korábbi szakértői becslések mind 300 dollár feletti árról szóltak - írja  a 444.hu.

2013-ban, a nagy rezsicsökkentés idején még 391 dollár volt ugyanennek a gáznak az ára, és tavaly is 360 - 320 dollár között mozgott - vagyis most lehetne csökkenteni a földgáz fogyasztói árát - ám a kormány nem teszi. Egy MSZP képviselői kérdésre az energiapolitikáért felelős Seszták Miklós miniszter a kérdésekre rámutatott arra, hogy a lakossági gázárat nem a kormány, hanem a Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg a törvény szerint. Ők megnézik, hogy mi mennyibe kerül, és aztán az adatok alapján javaslatot tesznek a gázárra.

A hivatalnak azonban hivatalosan fogalma sincs, hogy mennyiért veszi az MVM gázkereskedője a gázt az oroszoktól. A Magyar Földgázkereskedő Zrt. ugyanis nem közöl erről adatokat a hivatal felé, holott adatszolgáltatási kötelezettsége lenne. A MEKH már többször is megbüntette a céget a mulasztása miatt, legutóbb idén januárban szabtak ki 20 millió forint bírságot rájuk. Vagyis az energiahivatal azért nem tud új gázárat javasolni, mert az állami gázkereskedő titkolja előtte, hogy mennyiért adja és veszi a gázt.

Fidesz: újabb brüsszeli támadás a rezsicsökkentés ellen

A Fidesz szerint újabb brüsszeli támadás indult a rezsicsökkentés és annak nyertesei, a magyar családok ellen. Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több európai uniós tagállam mellett Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság, mert úgy véli, energiaszabályozása nem felel meg az EU-s jognak. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa azt mondta, a brüsszeli bürokraták azokat az intézkedéseket támadják, amelyek biztosítják a rezsicsökkentést. Példaként említette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal működési rendjével kapcsolatos uniós kritikát. Németh Szilárd kijelentette: a rezsicsökkentés a magyar függetlenség egyik záloga, a családok megvédése kiemelt kérdés, ezért ha kell, a parlament meghozza majd a szükséges lépéseket a rezsicsökkentés védelmében. Megjegyezte, hogy a kormány is tárgyalni fogja az ügyet.