Rejtély, hogy az Orbán-kormány miért nem folytatta elődje megkezdett munkáját, hiszen továbbra sem tudni semmit arról a felmondott kormányközi egyezményről, amely alapján külföldi, ukrán állampolgárok Magyarországról kaphatnak nyugdíjat. A szocialista időkből ránk maradt egyezmények közül a Romániával kötöttet annak uniós csatlakozása feltételeként kellett megszüntetni. A Bajnai kormány az Ukrajnával kötött egyezmény felmondását letárgyalta, ám a Fidesz kormánynál az ügy a süllyesztőbe került - írja a Figyelő.

A lap értesülései szerint nem csak magyar származású, hanem más nemzetiségű ukrán állampolgárok is kérelmezik az állampolgárságot. Ezt a magyar hatóságok képtelenek kiszűrni. Egész iparág telepedett a külhoni magyarok állampolgársági jogának megadásárára, cégek igazolnak magyar nagypapát, felmenőket, s az állampolgári eskü szövegét is betanítják.

Az egyszerűsített eljárásnak köszönhetően ugyanis az igénylőnek csak alapfokú magyar nyelvismeretet kell produkálnia, elegendők távoli magyar felmenők is, ha valaki büntetlen előéletű. A szerződés hatályban tartása felháborodást vált ki az Ukrajnával szomszédos magyar területeken, mert az Orbán-kabinet sokaktól elvette a rokkant-nyugdíjat vagy a korhatár előtti nyugdíjat. "Azoknak adják a pénzt, akik talán soha egy napot sem dolgoztak Magyarországon, akik pedig évtizedeket lehúztak, meglehet, soha nem lesz nyugdíjuk" - panaszolják.

A 2000-es években kezdődött átjelentkezési hullám a mai napig tart, aminek oka, hogy Ukrajnában az átlag nyugdíj 30 ezer forintnak megfelelő hrivnya, magyarországi lakcím birtokában pedig ennek a háromszorosa. Az érintettek 99 százaléka Kisvárdán vagy Nyíregyházán nyit bankszámlát, s oda utaltatják járandóságukat - derítette ki a Figyelő.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és a lakcímnyilvántartó egyaránt hallgat. Annyit lehet tudni, hogy a 2010-es kormányváltás előtt ukrán állampolgároknak évente 7 milliárd forintot fizettek ki nyugdíj címén.

A honosítással szavazati jog és útlevél jár, viszont automatikusan nem jár magyarországi szociális vagy egészségügyi ellátás, kedvezmény - írja a hetilap.