Jávor Benedek egy évvel ezelőtt fordult a Közbeszerzési Hatósághoz, mert tudomására jutott, hogy a Korányi projekt kivitelezése során a műszaki kivitelezéssel kapcsolatban súlyos szabálytalanságok merültek fel. A képviselő tájékoztatta a hatóságot, hogy a megvalósítás során műszaki egyenértékűségre hivatkozva nagyságrendekkel silányabb, gyengébb minőségű termékek kerültek beépítésre és vélhetően a tűzoltóság az építési hibák miatt nem engedte birtokba venni az épületet.

A hatóság elnöke a Közbeszerzési Döntőbizottságnál kezdeményezte az ügy kivizsgálását, amely szakértő kirendelése után megállapította, hogy a hőszigetelés, lámpatestek, nyílászárók, gumiburkolatok, betonozási és szigetelési munkák, homlokzatburkolás, bádogos munka, és tűzgátló ajtók esetében a kiviteli tervben szereplő termékekkel műszakilag nem megegyező, azoknál olcsóbb és rosszabb minőségű termékeket építettek be.

A döntőbizottság szerint ez nem csupán azt eredményezte, hogy a kivitelező jogellenesen spórolt meg magának nagyjából 200 millió forintot, de azt is, hogy azzal, hogy a közbeszerzés során jobb minőségű termékekre tett ajánlatot, majd ezeket silányabbal pótolta, lényegében kizártak olyan ajánlattevőket, akik a jobb minőségű termékekre nem tudtak ajánlatot adni. Ezért a Döntőbizottság mind az ajánlatkérő Semmelweis Egyetemre, mind pedig a Swietelsky és Hőszer-Trade Kft. konzorciumra 10-10 millió forint bírságot szabott ki.

A jól megtervezett korrupciós módszerrel százmilliós kárt okoztak az országnak, az állásfoglalás után azonban egy korrupciós kiskapu bezárulhat, megakadályozva hasonló trükkök alkalmazását más esetekben - írja az EP képviselője, megjegyezve, hogy ugyanakkor értetlenül állnak azelőtt, hogy az ügyészség miért nem indított nyomozást az ügyben, annak ellenére, hogy Jávor Benedek már 2015 decemberében feljelentéssel fordult a Legfőbb Ügyészséghez és azt a Fővárosi Ügyészségnek továbbküldték. A Fővárosi Ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el egy éve.

Mint írja, az új fejlemények fényében ismételten az ügyészséghez fordul, a büntetőjogi felelősség megállapítása érdekében.

Közleményt adott ki a Semmelweis Egyetem

Az felsőoktatási intézmény szerint a Közbeszerzési Hatóság a több mint nettó 7,7 milliárd forint összértékű Korányi projekt kivitelezésének teljes átvizsgálása keretében 75 tétel esetében ellenőrizte a termékhelyettesítés műszaki egyenértékűségét. A jogorvoslati eljárást követően a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozata mindössze két tétel termékhelyettesítése kapcsán talált kifogást, a többi esetben jogsértés hiányát állapította meg, valamint a jogorvoslati eljárását megszüntette.A sajtóhírekben ezzel kapcsolatban megjelent összeg nagyságrendileg pontatlan, a kivitelezés összértékének mindössze 0,3 százaléka. A Semmelweis Egyetem azonban ezzel sem ért egyet, ezért kezdeményezte a KDB határozatának bírósági felülvizsgálatát.