Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Május 1.

Fidesz: fontos a nemzeti érdekérvényesítés az EU-ban

A nemzeti érdekérvényesítés Európai Unión belüli fontosságát hangsúlyozták a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltjei csütörtökön, a főváros XVI. kerületében tartott Polgári Majálison, a Fidesz sátrában tartott beszélgetésen.
Szájer József és Gál Kinga - akik jelenleg is EP-képviselők - Magyarország nagykövetének nevezték az EP 21 magyarországi tagját. Szájer József szerint hazánkat már olyan országként tartják számon Európában, amely kiáll magáért, és amelynek vannak saját megoldásai. Ezt ugyan minden ponton próbálták akadályozni, a stratégia mégis sikeres volt, ami tiszteletet ébreszt - tette hozzá. A politikus, aki elmondása szerint akár a szocialista Szanyi Tiborral is szövetkezne Brüsszelben a magyar érdekérvényesítés érdekében, arra is felhívta a figyelmet: a Fidesz-KDNP listája az első, amelyen minden magyarlakta határon túli terület is képviseletet kapott. A nemzeti lista elsőszámú üzenetének nevezte a magyar nemzet egységét.

Mesterházy: Orbán zsákutcába vezeti az országot

Mesterházy Attila szerint napról napra távolodik az ország Európától, mert Magyarországot Orbán Viktor "populista, nacionalista politikája" történelmi zsákutcába vezeti. Erről az MSZP elnöke csütörtökön pártja Budapesten, a Városligetben tartott majálisán beszélt.

Az MSZP európai parlamenti választási kampánynyitóján Mesterházy Attila azt mondta, populizmus azt állítani, hogy az EU Magyarország ellensége lenne, ugyanakkor a szocialisták is kritikusan szemlélik az unió működését. Hangsúlyozta, Magyarország is tagja az EU-nak és megvan a lehetősége arra, hogy jobban érvényesítse érdekeit. Beszélt arról is, hogy várhatóan baloldali többség lesz az EP-ben, és az európai baloldal a munkahelyteremtésre, a dolgozó ember megbecsülésére, segítésére kívánja használni az uniót.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője bírálta az unió konzervatív vezetését, amely szerinte "lerongyosította Európát". Hozzátette, ezen változtatni fognak, többek között kezdeményezni fogják az európai minimálbér és -nyugdíj bevezetését.

Felszólalt a Szabadság térre tervezett, a náci megszállás áldozataink emlékműve ellen is. Közölte, arra kéri a szocialista Horváth Csabát, hogy ha ősszel főpolgármester lesz, azonnal vitesse el a szobrot és állíttassa fel a "felcsúti stadion közepén".

Együtt-PM - Kiemelten kell ünnepelni, ha valakinek van munkája

Május 1-jéről azt szokták mondani, hogy az a munka ünnepe; manapság kiemelten kell ünnepelni, ha van munka, amiből meg lehet élni - mondta Bajnai Gordon az Együtt-PM fővárosi, a Szabadság téren tartott majálisán.

A pártszövetség vezetője arról beszélt, hogy nem véletlenül választották helyszínül a "szabadság terét", mert egyfelől ma sokak szabadsága veszélyben van, és a téren egy "bűnös" emlékművet akarnak felállítani. Szerinte ezért itt fontos megmutatni, hogy létezik egy másik Magyarország is.

LMP: a párt kész küzdeni a munkavállalókért

Az LMP kész a következő négy évben is küzdeni a munkavállalókért, hogy a jelenleg jellemző "szörnyűséges helyzet" megváltozzon. Erről Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke beszélt csütörtökön, az LMP május 1-je alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten. Mint fogalmazott, méltatlan, elfogadhatatlan és nem hatékony, hogy ezt az országot "összeszerelő üzemmé" próbálják tenni. Kitért arra, olyan helyzetben van az ország, hogy a kormányfő azzal "házal" keleten: itt olcsó a munkaerő ahhoz képest, hogy milyen jól képzett.
Meszerics Tamás, a párt EP-listavezetője arról beszélt, hogy az Európai Parlament zöld frakciójában is azt szeretnék képviselni, amit a magyar Országgyűlésben, a munkavállalói jog ugyanis nemcsak magyar, hanem európai kérdés is. Kifejtette: középtávon közös uniós munka törvénykönyvet szeretnének. Szerinte közös munkaerő-piaci érdekegyeztető intézményekre van szükség Európában és európai szintű béralku kell.

Jobbik: a földtörvény hatályba lépése beárnyékolja az ünnepet

A Jobbik szerint a földtörvény hatályba lépése beárnyékolja a május 1-jei ünnepségeket. Vona Gábor elnök az ellenzéki párt budapesti, a Hajógyári-szigeten tartott kétnapos majálisának kezdetén, csütörtökön "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!" feliratú molinó alatt arról beszélt: a földügyekben elsősorban az apátiával kell megbirkózniuk.
Mint mondta, amit tudtak, megtettek ebben a kérdésben és a devizahitelesekre vonatkozóan is, de maradt benne hiányérzet. A fő feladatnak a társadalom tájékoztatását és a személyes példamutatást nevezte, hozzátéve: ő ott lesz, amikor az első külföldi akar magyar termőföldet akar vásárolni.

Thürmer: ki kell lépni az EU-ból!

A Munkáspárt elnöke szerint ki kell lépni az Európai Unióból, "menekülni kell az épületéből". Thürmer Gyula a budapesti Városligetben május 1-jén tartott beszédében ezt azzal indokolta, hogy a tíz évvel ezelőtti remények nem váltak valóra, az EU-ban ugyanis nincs teljes foglalkoztatottság, nem tudnak minden fiatalnak munkát adni és a kisebbségek problémáit sem sikerült megoldani. A pártelnök szerint az EU "retteg", mert sem az Egyesült Államokkal, sem Kínával nem bírja a versenyt, ezért nem érdemes EU-tagországnak maradni a továbbiakban, hanem "fel kell ébredni a Fidesz-álomból és (...) cselekedni kell".

Az idei május elseje az európai parlamenti választási kampány jegyében zajlik és egyben az ország uniós csatlakozásának tizedik évfordulója is, így ezzel a témával is foglalkoznak a pártok budapesti rendezvényükön.

A Magyar Szocialista Párt hagyományosan a városligeti nagyréten ünnepel. A Jobbik idén is a Hajógyári szigetre költözik a munka ünnepén. Az Együtt-PM családi napot tart a Szabadság téren. Uniós vetélkedővel a Demokratikus Koalíció is készül. A Fidesz és a Lehet Más a politika nem szervez május elsejei központi rendezvényt.