Az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot azzal, hogy minden ügyben, ami az asztalán volt, eljárásokat indított - fogalmazott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Paks "köszöni jól van és megy előre" - jelentette ki a miniszter. Folyamatosan konzultálnak a bizottsággal és készek a kompromisszumra. Nincs vészforgatókönyve a kormánynak a paksi bővítésre, azt az Európai Biztosság nem hiúsíthatja meg, az a legtöbb, amit elérhet, hogy a megfelelő szabályokat kikényszeríti- például a tiltott állami támogatás fennállását vizsgálja.

A kormány december 2-án dönt arról, hogy a lakossági rezsicsökkentés miatt indult kötelezettségszegési eljárások ügyeit bíróság elé viszi-e vagy megállapodik az Európai Bizottsággal. Lázár szerint megállapodás esetén reális az esélye, hogy az államnak évente 100 milliárd forintos mértékű kompenzációt kellene fizetnie a nagy energiacégeknek, ami azonban nem érintheti a fogyasztói árakat. A rendszerben (Paks, MVM, Mavir) megkeresnék a tartalékokat, így a jelentős érdeksérelem miatt viszont biztosan lesz "visítás a következő hónapokban".  A másik lehetőség, hogy az Európai Bíróságra megy a kormány, ám ennek a költsége is 100 milliárdos lesz, a kimenetele pedig kétséges.

Lázár a gazdaság és a megfizethető lakossági áram szempontjából is létfontosságúnak nevezte az atomerőmű kapacitásnak fenntartását és azt, hogy az tartósan állami kézben maradjon.

Arra a kérdésre, hogy érintheti-e Magyarországot, hogy Oroszország felfüggesztette a gáz továbbítását Ukrajnába, közölte: a döntés a tranzitot nem érintette, a hazai gázellátás biztonságban van és Magyarország szükség esetén Szerbiának is tud gázt adni. A magyarországi gáztárolók töltöttségi szintje 50 százalék felett áll - tette hozzá a politikus.