A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az elmúlt hónapokban több új adónem is bekerült a parlamenti és azon kívüli pártok kampányműsorába. A sort még a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt-PM nyitotta meg a többkulcsos személyi jövedelemadó (szja) visszaállításával, ehhez később az MSZP-sek is csatlakoztak. A kormánypártok pedig az szja-kérdést a családi adókedvezmény kiterjesztésével − tulajdonképpen egy negatív adóval − oldanák meg. A kereszténydemokraták javaslatára a ki nem használt családi adókedvezményt az egyéni járulékokra is lehet majd alkalmazni. Ezzel az alacsonyabb keresetűek akár a teljes egyéni járulékfizetéstől megszabadulhatnak.

Nem csak ebben merül ki a kormánypártok − jellemzően a Fidesz − ötletelése. Az egyes termékekre kivetendő magasabb, 30-35 százalékos áfa ötlete 2011 után az idén is előkerült. Azt egyelőre nem részletezte sem a miniszterelnök, sem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, pontosan mely termékeket sorolnának a luxusáfa kategóriájába. Ez a fajta, fizessenek a gazdagok tematikájú adóemelés jól illeszkedik a kabinet kommunikációjába. Az ügyben részletek nincsenek, így továbbra sem egyértelmű például a luxus definíciója.

A szocialisták áfakérdésben sem akartak lemaradni, ők azonban a csökkentésben látnának lehetőséget. Első körben azt követelte múlt héten az MSZP, hogy a Fidesz − ellenzékben tett kijelentéseit valóra váltva − csökkentse az üzemanyagok árát, továbbá mérsékelje az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját. Török Zsolt szóvivő szerint a kormány eddig csak emelte az üzemanyagok jövedéki adóját, holott ellenzékként még láttak lehetőséget annak csökkentésében (az áfát ne a jövedéki adóval növelt összegre, hanem az üzemanyagok adó nélküli árára vetítve állapítsák meg). Emellett az élelmiszerek áfáját az alapvető termékeknél azonnal 27-ről öt százalékra vinnék le. Nem ismert, pontosan milyen élelmiszerekre gondolt Török − egy sor alapvető termék már most is kedvezményesen, 18 százalékkal adózik (ilyen például a gabona, egyes tejtermékek, húsfélék, zöldségek). Az áfacsökkentés kérdése több fórumon is napirenden van, azt az érintett mezőgazdasági ágazat képviselői és agrárpolitikusok egyaránt szorgalmazzák. Hivatkozási alap általában az, hogy az alacsonyabb áfakulcs és fogyasztói ár felpörgeti a fogyasztást, így több adó folyna be a költségvetésbe. A témában készült kutatások ugyanakkor ezt nem támasztják alá, mindenfajta áfacsökkentés kemény mínuszokat jelentene a költségvetési bevételekben.

Az államháztartás fő mutatói (a GDP százalékában)
20132014Változás
Adó- és járulékbevétel39,038,8−0,2
Összes bevétel az EU-transzferek nélkül43,943,5−0,3
Összes kiadás az EU-transzferek nélkül46,646,2−0,3
Kamatkiadás4,13,8−0,3
Elsődleges kiadás az EU-transzferek nélkül42,542,50,0
ebből: munkavállalói jövedelem9,610,2+0,6
támogatások és társadalmi juttatások18,818,1−0,7
egyéb elsődleges kiadás az EU-transzferek nélkül14,114,2+0,1
Forrás: 2013-as konvergenciaprogram