Az elmúlt két évben negyedmillió ember - köztük százezer gyerek - jutott nyaraláshoz az Erzsébet-program keretében, a program harmadik évében, 2014-ben már 3,5 milliárd forintra nő a rászorulók táboroztatására szánt összeg - mondta Navracsics Tibor, miniszterelnökhelyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Cafeteria 2014 konferencián. Ma nyílt meg ennek keretében 62 pályázat, köztük a nyugdíjasokat megcélzó fürdőjegy-pályázat.

A cafeteria-rendszer átalakítása a magyar adópolitika második legnagyobb sikere, a családi adókedvezmény és az egykulcsos szja után - vélte Szatmáry Kristóf, az NGM államtitkára, aki hozzátette, hogy az utalványt terhelő közteher mértéke és az adható mennyiség nem változik jövőre. A cafeteria-rendszer gazdasági hatásainak kapcsán elmondta, a kereskedelmi szálláshelyek 51,8 milliárdos január-szeptemberi belföldi bevételének negyedét Szép-kártyáról fizették, alapvetően a vidéki kkv-k által működtetett szálláshelyeken.

Ami változik

Alig néhány dologban változik a cafeteria-rendszer 2014-ben - mondta Fata László cafeteria-szakértő. Ilyen kisebb változás, hogy jövőre csak olyan utalványt lehet használni, amit az utalványszolgáltató nem válthat vissza készpénzre.

Az egészség- és nyugdíjpénztárba történő befizetés után marad a 20 százalékos jóváírási szabály, de az összplafon - a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva - 120 ezerről 150 ezer forintra nő, továbbá az összes kedvezményt egyetlen általunk fontosnak ítélt pénztártípusban is igénybe vehetjük, az eddigi 100 ezres korlát helyett. Szintén változás, hogy a munkáltató akár a lakáshitel-törlesztéshez is adhatja az otthonvásárlási, -bővítési támogatást. Kettéválasztják továbbá a sportrendezvényre és kulturális eseményre szóló belépők szabályozását: az előbbi (akár bérlet is) adómentesen korlátozás nélkül adható, míg az utóbbi esetében marad az 50 ezer forintos adómentes értékhatár.

Utóbbihoz kapcsolódik, hogy az Erzsébet-utalványcsalád szabadidőutalványa megszűnik, helyébe sport- illetve kultúrautalvány lép, amiből az utóbbi a már említett 50 ezres értékhatárral vehető igénybe - derült ki Kocsmár Kornél, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatójának előadásából. A munkavállalók könnyebb nyilatkoztatása érdekében elkészítették az ingyenesen igénybe vehető Erzsébet cafeteria szoftvert, amelyet az utalványrendelő felületre érvényes jelszóval és felhasználónévvel lehet használni. A szoftver a többi cafeteriaelemet is kezeli, illetve a más szolgáltatók felé történő megrendelések is kinyerhetők belőle. A program része egy munkavállalói kalkulátor is, amellyel a rendelkezésre álló keret felhasználása, felosztása tervezhető meg. Hasonló kalkulátort építettek abba az okostelefonos alkalmazásba, amely az elfogadóhelyek megtalálását segíti. Az alkalmazás révén az elfogadóhelyek az utalványok vonalkódját is ellenőrizhetik.

Csökken a cafeteria motivációs ereje

A megkérdezettek ötöde ítélte kifejezetten rossznak az idei évet, ennél valamivel kevesebben jó évet zárnak, míg szűk kétharmad átlagos ügymenetről számolt be, azaz a tavalyihoz képest nagyjából a felére csökkent a rossz évet maguk mögött tudók száma - ismertette az 1,2 ezer munkáltató válaszai alapján készített felmérés eredményeit Dara Péter, a Devise Hungary ügyvezetője. A megkérdezettek 65 százaléka 1 milliárd forint alatti, 25 százalék 1-100 milliárd közötti, 5 százalék ennél is nagyobb árbevétellel rendelkezik. 2014-ben 37 százalék javuló, 48 stagnáló, a fennmaradó 15 százalék romló gazdasági környezettel számol.

A válaszadók 29 százaléka nem tudja, változtat-e jövőre a béreken, ugyanennyien nem terveznek változtatást, 15 százalék egységes, 11 százalék munkaköri szintenként eltérő, közel 10 százalék pedig teljesítményarányos béremelést szándékozik végrehajtani 2014-ben. Csökkentést csupán 0,7 százalék tervez. A tervezett béremelés mértékének mediánja 5 százalék, a béren kívüli juttatások viszont a legtöbb helyen nem változnak 2014-ben, miközben évről-évre csökken a cafeteria motivációs szerepe.