A kormány múlt hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek az idei költségvetést és az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító törvényjavaslatait. Ebben egyebek mellett a bankoknak egyszeri, az állam által már korábban átvállalt önkormányzati hitelösszeg 7 százalékát kitevő befizetés szerepelt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai módosító indítványai azonban arra vonatkoznak, hogy a 7 százalékos "kezelési díj" a már korábban átvállalt önkormányzati hitelekre ne vonatkozzon, a tranzakciós illetékből várt bevétel elmaradása miatt pedig egyszeri befizetést ír elő. Ennek összege a január-április hónapokra együttesen megállapított tranzakciós illeték összegének 208 százaléka.

Az NGM emlékeztet: az eddigi bevételi adatok alapján bár a kormány eredményesen lépett föl az inflációval szemben - annak mértéke sokkal kisebb lehet a várakozásoknál - a fogyasztási jellegű adóbevételek alakulását hátrányosan befolyásolta. A pénzügyi tranzakciós illeték esetében pedig a 301 milliárd forintos éves bevételi várakozáshoz képest mindössze 52,8 milliárd forint bevétel folyt be május végéig. E bevételkiesést orvosolta volna az önkormányzatok adósságának átvállalása miatt korábban megfogalmazott 7 százalékos mértékű banki befizetési kötelezettség.

Azonban e "kezelési díj" beszedésének kérdésében a tárcának nem sikerült egyezségre jutnia a bankszövetséggel, így a költségvetési helyzet stabilitásának fenntarthatósága érdekében egy új megoldás született. Annak érdekében, hogy a bankok eredeti vállalásuknak megfelelően járulhassanak hozzá a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségükhöz, a pénzforgalmi szolgáltatók (ide nem értve a kincstárat) a kormány javaslata szerint tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetésre lesznek kötelezettek 2013-ban, amely fizetési kötelezettség kiváltja a korábban tervezett "kezelési költséget".

Hozzáteszik: a mostani intézkedés-sorozat háttere a kormány egyik kiemelt célja, a magyar gazdaság tartós védelme. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne kerüljön például Máltához hasonló helyzetbe, hiszen a túlzottdeficit-eljárás lezárása után egy tagállam ellen rövid időn belül újból megindulhat az eljárás. Így a túlzottdeficit-eljárás végleges lezárása érdekében a kormány egyértelművé kívánja tenni, hogy az államháztartási hiány 2014-ben is érdemben 3 százalék alatt lesz - tették hozzá.